centru Resita 2

REŞIŢA

Ziua Naţională a României va fi marcată la Reşiţa, printr-o paradă militară. Actori vor fi jandarmii, polițiștii și pompierii, spune lt. col. Dorel Rîșcu, din partea Garnizoanei Reşiţa:

Ceremonialul militar şi religios din centrul civic al Reşiţei va fi urmat de un program artistic de muzică folclorică. Echipa Radio Reşiţa se va afla în centrul civic şi va împărţi steguleţe tricolore participanţilor la fel ca şi anul trecut. Acţiunile festive sunt organizate de Instituţia Prefectului-judeţul Caraş-Severin, Primăria şi Garnizoana Reşiţa. Sunt invitaţi să participe cetăţenii municipiului Reşiţa, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai partidelor politice, ai asociaţiilor, ai ligilor şi fundaţiilor, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere, elevi, studenţi.

CARANSEBEŞ

Evenimente similare sunt programate şi la Caransebeş, în organizarea Primăriei şi Casei de Cultură George Suru. De la ora 12.00 va avea loc o slujbă religioasă, după care vor fi alocuţiunile oficialităţilor, depuneri de coroane la  „CRUCEA IDENTITĂȚII ȘI DEMNITĂȚII NAȚIONALE” , monument construit de români în anul 1821. Va urma parada dispozitivului de onoare, un spectacol folcloric cu Taraful „OLANII” și invitații lor, un recital cu cântece populare din Banat și cântece populare patriotice din   Ardeal, solista DANIELA ȘTEFAN, Timișoara. De la ora 18.00 este programat un concert extraordinat cu arii din opere și operete de mare popularitate cu participarea soliștilor: DANIELA VLĂDESCU – prim solistă la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovschi” Constanța şi TONI ZIDARU – tenor la Teatrul de Operetă București.

TIMIŞOARA

Timişorenii sunt invitaţi să petreacă 1 Decembrie în aer liber. În Parcul Central din Timişoara se va desfăşura un ceremonial religios urmat de depuneri de coroane şi o expoziţie de tehnică militară, fără paradă militară însă. Autoritățile vor să respecte amintirea victimelor de la clubul Colectiv din București.

Vor avea loc şi exerciţii demonstrative prezentate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al Judeţului Timiş, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Timişoara. Seara de 1 Decembrie se va încheia cu retragerea cu torțe, între orele 18 și 19, realizată de Muzica Militară şi militari ai Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş şi pompieri militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al Judeţului Timiş, pe traseul Catedrala Mitropolitană – Primăria Timişoara – Arhiepiscopia Timişoarei – Palatul Administrativ – Piața Libertății – str. Alba Iulia –Piața Victoriei – str. Mărășești – sediul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.

Și Primăria Timișoara a pus la cale o serie de manifestări în 1 Decembrie, în Piața Victoriei. De la ora 17, în Piața Operei va concerta Timișoara Big Band. La ora 17.30 se aprinde iluminatul festiv, iar de la ora 18 timișorenii vor fi invitați să joace Hora Unirii. Pe scenă vor urca Ansamblul „Timișul” și soliștii Petrică Moise, Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Stoicănescu, Andreea Aleușan. Trupa Cover Up va concerta la ora 19, iar la ora 20 scena îi va reveni lui What’s UP, pentru ca Andra să îi încânte pe timișoreni de la ora 21, până la 22, când este programat focul de artificii.

ARAD

La Arad, Instituţia Prefectului va marca Ziua Naţională prin depuneri de coroane şi cuvântări oficiale. De la orele 10.00 și până la 10.45 oficialitățile vor depune coroane la mormintele din cimitirul Eternitatea ale corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu. De la orele 11.15 și până la 12.00 manifestările se vor derula la „Crucea martirilor” din Parcul Eminescu unde se vor susține scurte cuvântări, se vor depune coroane, iar Ansamblul „Mărțișorul” al Școlii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” va susține un program artistic.

Cu ocazia zilei naționale tricolorul a fost arborat și în alte localități din vestul țării.

Oțelul Roșu

Deva

Hațeg

(Sebastian Dragomir)