Cel mai mare eveniment de voluntariat din vestul țării, Color the Village, în desfăşurare la Valea Pai

Încă un sat din Banatul Montan prinde culoare datorită voluntarilor Asociației Acasă în Banat – Valea Pai din județul Caraș-Severin.

Peste 500 de voluntari s-au înscris pentru ediţia 2023 a tradiţionalului eveniment organizat de Asociaţia Acasă în Banat. Voluntarii vor zugrăvi 30 de case din satul Valea Pai, ce aparține de comuna Ramna. Și aceasta într-un timp foarte scurt, doar trei zile.

Pentru noi emoțiile sunt deja la cote maxime. Avem o desfășurare de forțe aici incredibilă, foarte mulți oameni din țară care au venit să ne ajute sau ne sprijină pe diferite căi. Totul este foarte, foarte energizant și toată lumea abia așteaptă să ne apucăm de treabă. Ca număr de am bătut orice record. Peste 500 de voluntari și-au anunțat intenția de a participa, dar mai sunt și care pot renunța. Mai sunt și școlile care au o problemă cu participarea pentru că are loc greva cadrelor didactice și le este un pic mai dificil să se organizeze. Cu toate acestea sunt peste 450 de voluntari confirmați.

În prima zi, joi, ne vom apuca de casele care sunt în stare foarte gravă sau care necesită lucrări mai ample decât o simplă zugrăvire. Ca să vă dau un exemplu. Avem un caz, o doamnă care stă într-o casă care stă să cadă. Acoperișul este a fost avariat puternic la un incendiu. Acoperișul stă proptit. Noi ne vom ocupa de acest lucru în mod excepțional.  Deci ne apucăm de joi de casele cele mai dificil de făcut, iar pentru vineri și sâmbătă, progresiv, în funcție de dificultate, ne vom apuca și de restul caselor incluse în proiect.

Obiectivul și în acest an, ca și în ani trecuți, este să zugrăvim 30 de case dintr-un sat din Banat. Este o cursă contra cronometru, este un maraton, este foarte dificil, dar la final, când tragem linie și vedem rezultatele, cred că asta spune tot. Toată lumea este fericită și sperăm ca și în această ediție să ne îndeplinim obiectivul, iar sâmbătă seara Valea Paiul să arate ca un sat din Banat, așa cum era pe vremuri și când erau în anii lor de glorie”, a spus președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Edițiile precedente au avut loc la Fărășești,Ilidia,Racovița și Eftimie Murgu.

Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să contribuie la revitalizarea satului românesc si la punerea în valoare a arhitecturii tipice din zona Banatului.

sursa foto: Asociatia Acasa în Banat

De același autor

Related Articles