Cei peste 5 mii de cărășeni amendați pentru necompletarea formularului digital de intrare în România își pot recupera banii

Românii care au plătit amenzi, în pandemie, pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară (PLF) pot să depună o cerere pentru restituirea banilor la organul fiscal local unde au domiciliul, conform documentului publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

Cererea de restituire se depune la organul fiscal local competent în format letric sau prin mijloace electronice de transmitere la distan?ă, împreună cu o copie a actului de identitate.

Cererea de restituire este însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele elemente:

a) numele și prenumele solicitantului;
b) codul numeric personal;
c) domiciliul solicitantului;
d) suma și natura creanței solicitate la restituire;
e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Conform Direcției de Sănătate Publică din Caraș Severin, 5108 cărășeni au primit amenzi pentru necompletarea formularului. Dar, cei care au contestat amenzile în instanță și au avut câștig de cauză își pot recupera banii în urma depunerii unei cereri la DSP Cara Severin, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Botgros:

Cetățenii județului Caraș-Severin care au câștigat în instanță contestația împotriva amenzii pentru acele PLF-uri, se pot adresa Direcției de Sănătate Publică, având o hotărâre definitivă a instanței, având la dânșii un CNP și desigur, un cont bancar unde li se pot vira banii. Este vorba de cei care au contestat această amendă și au câștigat cu cheltuieli de judecată.

Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în România a fost introdusă în decembrie 2021 și eliminată în luna martie 2022. Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. În februarie 2022, Guvernul a introdus excepții la formularul PLF și a redus amenzile, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

De același autor

Related Articles