[FOTO-AUDIO] Bastilia în sărbătoare! Cea mai veche şcoală din Reşiţa a împlinit 138 de ani

Aproape un secol şi patru decenii de activitate în slujba învăţământului din spaţiul Banatului de Munte a marcat vineri, 9 octombrie Liceul Teoretic “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa. Cu acest prilej au fost organizate o seamă de activităţi dedicate acestui eveniment, spune prof. Boris Vatzulik – directorul unităţii de învăţământ din urbe, în curtea şcolii, dar şi pe scena Palatului Cultural.

Unitatea de învățământ, cunoscută de majoritatea reșițenilor sub numele de „Bastilia” a trecut de-alungul anilor prin mai multe titulaturi, schimbări și transformări, spune Boris Vatzulik:

„… este o istorie lungă. În 1877 au fost puse bazele instituției școlare, iar profilul de atunci era echivalent cu studiile liceale de astăzi. De-alungul timpului a suferit mai multe transformări. Dacă inițial era o școală de fete, mai târziu s-a transformat într-una de băieți, iar mai apoi în școală mixtă. A fost la un moment dat și un  liceu foarte căutat la vremea respectivă cu un anumit caracter de arte și meserii, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Începând cu 1948, în urma reformei învățământului s-a transformat în liceu teoretic, în accepțiunea de astăzi. Între timp a mai suferit din nou o serie de transformări, devenind după anii 70 liceu industrial. S-a revenit în anii 90 la liceu teoretic, continuând și astăzi această tradiție”.

În ceea ce privește porecla de „Bastilia”, există mai multe explicații, spune Boris Vatzulik: „Acest nume de alint, să îi spunem așa, se pierde un pic în negura timpului. Probabil datorită arhitecturii clădirii, care seamănă cu o cetate și de aici analogia sau probabil datorită unor rigori, pentru că într-o anumită perioadă era destul de austeră activitatea educațională, nu știu. Sunt mai multe explicații, important e că avem acest nume de alint”.

În prezent la Liceul Teoretic “Diaconovici-Tietz”, cu precădere la Reşiţa învață peste 700 de elevi, numărul acestora fiind mai scăzut decât în anii precedenți din cauza unei probleme cu care se confruntă majoritate unităţilor din oraş “scăderea populației școlare“, a mai spus Boris Vatzulik.

În cei 138 de ani de existență, unitatea de învățământ din municipiul de pe Bârzava şi-a adus aportul la pregătirea de mari personalități de formație umanistă și real-tehnică, care au servit la dezvoltarea vieţii culturale, sociale, economice şi politice a României şi a lumii. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles