[FOTO] Carnavalul culorilor la o nouă ediţie

Galeria Direcţiei pentru Cultură a judeţului Caraş-Severin din Reşiţa a găzduit marţi, 26 februarie cea de-a zecea ediţie a expoziţiei de pictură „Carnavalul culorilor”.

La vernisaj au participat elevii care activează în cadrul cercului de pictură „Arta culturală reşiţeană” a Forumului Democratic al Germanilor din municipiul de pe Bârzava, sub directa coordonare a artiştilor plastici cărăşeni Doina şi Gustav Hlinka.

Lucrările de pe simeze, realizate în tonul făşangului sau carnavalului, care sperie iarna şi vesteşte primăvara, este un obicei tradiţional al comunităţilor entice din Banat, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă. O sărbătoare a măştilor ce a înfăţişat o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, făcând loc exagerărilor şi grotescului.

Despre simbolistica unui eveniment devenit tradiţie la Reşiţa, dr. Liubiţa Raichici – şeful culturii cărăşene:

Expoziţia de desene şi măşti a fost condimentată cu un scurt program cultural oferit de grupa mică a formaţiei de dansuri populare germane „Enzian” a Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, coordonată de Marianne şi Nelu Florea.

(Hardy Cvoica)