Cardinalul Joachim Meisner, trimisul Papei, la Mânăstirea Radna

RADNA_BASILICA1-600x400-8

Astăzi la Radna, în judeţul Arad, a avut loc o liturghie pontificală, celebrată de delegatul special al Sfântului Părinte Papa, Eminenţa sa Joachim Cardinal Meisner cu ocazia finalizării lucrarilor de modernizare a Mănăstirii franciscane Maria-Radna situată în apropiere de DN 7 Arad –Deva, la circa 30 de km de Arad.

Au fost invitate peste 300 de oficialităţi pentru acest eveniment.

Sute de etnici nemţi sosiţi din Germania şi Ungaria au sosit special la acest eveniment care a reunit credincioşi de rit ortodox,catolic,romano-catolic sau luteran.

De asemenea, la festivităţi au luat parte şi ierarhii ortodocşi din regiune: Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, şi Lukijan Pantelic, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administrator al Eparhiei Timişoarei.

Predica a fost rostită în limba germană de către cardinalul Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentată şi în limbile română şi maghiară de doi preoţi.

Cântul sacru şi cadrul muzical al celebrării au fost asigurate de corul şi orchestra Domului din Timişoara, conduse de Ioan Fernbach (Timişoara), la orgă aflându-se Franz Metz (Munchen). A fost interpretată Misa Încoronării (Kronungsmesse), de Wolfgang Amadeus Mozart.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a dat citire mesajului preşedintelui Klaus Iohannis. În mesaj se subliniază că, prin aceste lucrări, monumentul de arhitectură îşi adaugă noi valenţe celor istoric consacrate, de înalt loc de spiritualitate romano-catolică.

A urmat binecuvântarea lucrărilor de renovare la corpul bazilicii, slujba fiind oficiată pe esplanada din faţa lăcaşului de pelerinaj. Au fost binecuvântate şi lucrările de renovare la complexul monastic adiacent Bazilicii, în curtea interioară a fostei mănăstiri franciscane.

Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea colecţiei muzeale, care a fost deschisă oficial cu această ocazie, doritorii putând vizita în cursul acestei zile muzeul locului de pelerinaj, amenajat pe trei niveluri în latura vestică a mănăstirii.

Mănăstirea franciscană Maria Radna din judeţul Arad, considerată cel mai important loc de pelerinaj romano- catolic din vestul ţării, a intrat în urmă cu doi ani într-un program de modernizare cu fonduri europene în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Potrivit proiectului, în complexul actual de clădiri au fost amenajate o bibliotecă cu zece mii de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă, dar şi săli de conferinţe.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului.

Aici există o icoană a Maicii Domnului considerată ca fiind făcătoare de minuni.

Odată cu finalizarea lucrărilor întregul complex va fi inclus într-un circuit turistic internaţional. (Ioan Suciu, corespondent Radio România)

Foto:aradon.ro

De același autor

Related Articles