nevazatori

Caravana cinematografică pentru nevăzători, va ajunge la Arad. Caravana este organizată de Fundaţia Cartea Călătoare, cu sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România – Filiala Arad, Centrului Municipal de Cultură Arad şi a Lions Club Arad, în cadrul proiectului “Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători”. Festivalul, primul eveniment cinematografic din România destinat persoanelor cu deficienţe de vedere, a avut loc la Bucureşti, luna trecută. Pentru a putea asigura accesul unui număr cât mai mare de persoane cu deficienţe de vedere la cultură, festivalul este urmat de o caravană cinematografică în alte 10 oraşe ale ţării.

În cadrul caravanei sunt proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere. La intrarea în sală, aceştia vor primi câte un set de căşti, iar în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio.

Sâmbătă, 20 iunie, la cinematograful Arta din Arad, spectatorii vor avea şansa să asi două pelicule excepţionale.

 De la ora 16:00 va rula filmul „După dealuri”, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu (Cristian Mungiu) şi cea mai bună interpretare, pentru cele două actriţe din rolurile principale.

De la ora 19:00 va rula filmul „Aferim!”, lungmetrajul pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015.

Proiectul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală.

sursa foto adevarul.ro

Cristina Corocan