Ascultă Radio România Reșița Live

Cărășenii sunt mai chibzuiți de Paște

Cărăşenii sunt mai chibzuiți de Paște și își regândesc obiceiurile de consum. Astfel, tot mai mulți oameni aleg să fie mai cumpătați atunci când vine vorba de mâncare și dulciuri. Creșterea constantă a prețurilor la alimente îi determină pe oameni să fie mai atenți la cumpărături. În același timp, tot mai mulți conștientizează impactul negativ al risipei alimentare asupra mediului și bugetului personal. Din aceste motive, consumatorii aleg să adopte un comportament mai responsabil.

Cărășenii sunt mai chibzuiți de Paște

Articol editat de Jurchescu Adrian, 18 aprilie 2025, 08:50

Cărășenii sunt mai chibzuiți de Paște și anul acesta. Mulți preferă să gătească acasă, folosind ingrediente simple, dar hrănitoare. De asemenea, evită achizițiile impulsive din magazine. În loc să cumpere în exces, oamenii își planifică din timp mesele. Iar carnea de miel, deși tradițională, este lăsată deoparte de cauza prețului ridicat și preferințelor personale. Aleg produse de sezon și porționează mai atent mâncarea. Astfel, reduc risipa și reușesc să economisească bani, fără să renunțe la bucuria mesei în familie. De asemenea, dulciurile sunt consumate cu măsură, fiind considerate mai degrabă un răsfăț ocazional decât o necesitate zilnică.

„Pentru masa de Paște vom face un cheesecake, sigur îl voi face acasă, nu le cumpăr de la cofetărie”. „Vom face ouă umplute, grătar, pește cu cartofi și carne de pui și porc. La miel am renunțat, e prea scump. Aleg să fac sarmale și puţin din fiecare tip de carne, cât să fie gustos, dar fără excese.” „Inițial am zis că voi cumpăra prăjiturile, dar am văzut cât de scumpe sunt în cofetării și am zis totuși să fac ceva simplu, acasă. Nu mai vreau să se arunce mâncarea”. – spun cărășenii.

Specialiștii recomandă planificarea atentă a cumpărăturilor

Specialiștii recomandă să cumpărăm și să consumăm cu moderație. Este important să fim moderați, atât pentru a evita vizitele neplăcute la spital, cauzate de excesele alimentare, cât și pentru a preveni risipa alimentară. Conferențiar universitar doctor Diana Tănase, expert în economie, subliniază importanța cumpătării și planificării:

„Ajungem să achiziționăm în cele mai multe cazuri atât de mult, încât după una-două zile ajungem să umplem tomberoanele de mâncare. Nu spun că nu e cazul să avem pe masă cele dorite, dar oare este nevoie de toate? O planificare atentă a meselor, achiziționarea în cantități rezonabile și respectarea unei liste de cumpărături pot duce nu doar la reducerea risipei alimentare, ci și la economii semnificative de bani, timp și energie.”

Peste jumătate din risipa alimentară provine din gospodării, adesea din cauza porțiilor prea mari sau a cumpărăturilor făcute fără o planificare atentă. În România, se aruncă anual peste 2 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă aproximativ 150 de kilograme de alimente pe cap de locuitor.

Timotion 11: înscrierile continuă până pe 5 mai!
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 12:50

Timotion 11: înscrierile continuă până pe 5 mai!

Un eveniment sportiv și caritabil care mobilizează comunitatea din vestul țării Timotion, cel mai mare eveniment de alergare cu scop filantropic...

Timotion 11: înscrierile continuă până pe 5 mai!
Incendiu puternic la Reşiţa: O casă distrusă de flăcări, iar un bărbat a fost transportat la spital
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 09:16

Incendiu puternic la Reşiţa: O casă distrusă de flăcări, iar un bărbat a fost transportat la spital

Un incendiu puternic a avut loc pe strada Banaduc din Reșița, când o locuință a fost cuprinsă de flăcări, punând în pericol și casele...

Incendiu puternic la Reşiţa: O casă distrusă de flăcări, iar un bărbat a fost transportat la spital
„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 07:23

„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele

Localitatea cu peisaje spectaculoase din județul Caraș-Severin se transformă, pentru o zi, într-un epicentru al mișcării, stilului și...

„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele
Chirurgia laparoscopică se dezvoltă la Reșița datorită tinerilor chirurgi
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 06:16

Chirurgia laparoscopică se dezvoltă la Reșița datorită tinerilor chirurgi

Spitalul Județean de Urgență din Reșița își propune să aducă chirurgia laparoscopică la cel mai înalt nivel internațional, prin formarea...

Chirurgia laparoscopică se dezvoltă la Reșița datorită tinerilor chirurgi
Actualitate luni, 28 aprilie 2025, 21:27

Grădinița PP3 din Lugoj, a fost inaugurată

Grădinița PP3 din Lugoj, a fost inaugurată. Aceasta se află în cartierul Balta Lată , iar doritprii pot participa la Ziua porţilor deschise...

Grădinița PP3 din Lugoj, a fost inaugurată
Actualitate luni, 28 aprilie 2025, 16:57

Primăria Timișoara modernizează transportul public: tramvaie, troleibuze și autobuze electrice noi pentru un oraș mai curat

Primăria Timișoara face un nou pas important în direcția modernizării mobilității urbane, anunțând achiziționarea a 40 de mijloace de...

Primăria Timișoara modernizează transportul public: tramvaie, troleibuze și autobuze electrice noi pentru un oraș mai curat
Actualitate luni, 28 aprilie 2025, 16:20

Municipiul Caransebeș ar putea avea primul spital de îngrijiri paliative din județ

O unitate medicală cu 15 paturi pentru pacienții oncologici în faze terminale ar putea fi construită în Valea Cenchii, cu finanțare europeană....

Municipiul Caransebeș ar putea avea primul spital de îngrijiri paliative din județ
Actualitate luni, 28 aprilie 2025, 16:00

Refugiul unic din Munții Țarcu: ultimele lucrări înainte de deschiderea oficială

Refugiul unic din Munții Țarcu În inima Munților Țarcu, într-un peisaj spectaculos și sălbatic, prinde contur un refugiu montan unic, menit...

Refugiul unic din Munții Țarcu: ultimele lucrări înainte de deschiderea oficială