[UPDATE] [FOTO/ VIDEO] Bănăţan să fi îi lucru mare la Berlin

saptmana-verde

Sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Evenimentul internaţional dedicat agriculturii şi industriei alimentare “Săptămâna verde” ce se desfăşoară la Berlin, se derulează într-o notă de decenţă, profesionalism, ordine şi seriozitate, spune coordonatorul delegaţiei cărăşene, dr. ing. Liviu Munteanu. Toate ţările participante, toţi expozanţii şi cei care promovează această acţiune, vin aici să arate lumii tot ce au mai bun în ţara lor. Standurile sunt colorate, vii, pline de diverse produse, iar muzica bună şi spectacolul însoţesc permanent pe vizitatori, pe măsură ce parcurg traseul foarte lung al târgului.  Messe Berlin este un complex expoziţional amplasat pe 170.000.m2 (17 hectare) şi împărţit în 26 de hale, cu spaţii moderne, cu un sistem avansat de menţinere a temperaturii optime în hale, cu 2-3 nivele, cu servicii impecabile de curăţenie pe timpul nopţii, pază şi asistenţă tehnică, cu tot ce trebuie pentru desfăşurarea evenimentelor internaţionale la cel mai înalt nivel. Practic, este un cartier comercial, o afacere a statului german, care aduce profituri anuale de zeci de milioane de euro. România beneficiază de o treime de hală, aproape 330 mp. de standuri, unde 29 de producători agricoli din diverse regiuni ale ţării îşi etalează produsele specifice zonei lor.

Evenimentul internaţional dedicat agriculturii şi industriei alimentare se apropie de sfârşit. Care a fost atmosfera astăzi, în penultima zi, aflăm de la coordonatorul delegaţiei cărăşene, dr. ing. Liviu Munteanu:

Delegaţia de producători cărăşeni este însoţită, de patru ani de inginerul agronom Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole Judeţene si cel care a “îndrăznit”, în anul 2012 să aducă la Berlin un grup de producători din Banatul Montan. Atunci, ca si acum , conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi-a dat tot concursul şi a încurajat demersul directorului Nefir. Impresia făcută de bănăţeni a fost atunci pozitivă, atât în rândul publicului german, al mass-media berlineze, dar şi asupra oficialilor români de la Ministerul Agriculturii, delegaţia cărăşană evidenţiindu-se prin disciplină, seriozitate, produse tradiţionale de o calitate şi prezentare impecabile, astfel încât judeţul a fost trecut pe “lista scurtă” a celor care urmau să mai fie chemati la astfel de târguri. Astăzi, Pavel Nefir a declarat pentru Radio România Reşiţa: ”Suntem la finalul perioadei de desfăşurare a târgului, sunt mulţumit de cum merg treburile, iar munca pe care am depus-o acasă, împreună cu producătorii agricoli, înainte de a pleca spre Berlin, începe să-şi arate roadele. Avem standuri frumoase, avem produse bune, avem bine evidenţiate particularităţile Banatului de Munte, atât prin gustul şi aspectul produselor noastre, cât şi prin tradiţiile noastre, pe care încercăm să le arătăm străinilor. Costumele noastre populare, muzica noastră şi modul de prezentare al produselor arată că merităm să fim aici şi un numai aici, la Berlin, ci în orice alt loc din Europa, unde se desfăşoară expoziţii şi târguri cu temátică agrícolă sau tradiţională. Sper ca anul viitor să reuşim să aducem mai mulţi producători agricoli şi de ce nu, un ansamblu folcloric bănăţean şi reprezentanţii mass-media cărăşană. Vom încerca, împreună cu Consiliul Judeţean şi Ministerul Agriculturii, să găsim o soluţie de a împlini această dorinţă a noastră. Atmosfera de aici este vie, se simte bucuria şi optimismul tuturor românilor de aici.

 Profesorul Octavian Deaconu, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin participă la “Gruene Woche” pentru prima dată şi asigură serviciul de translator pentru vorbitorii de limbi slave, mai ales că aici sunt foarte mulţi polonezi, ruşi, ucraineni şi bulgari, care vin la standurile româneşti pentru a discuta despre eventualele afaceri ce se pot face cu producătorii români. Dumnealui se ocupă mai îndeaproape de standul Tirolului, fiind “responsabil“ cu designul, cu ordinea şi cu explicaţiile asupra băuturilor expuse la stand, dar asigură permanent legătura instituţională dintre delegaţia noastră şi oficialii ministerului agriculturii şi cei ai celorlalte judeţe. După ce s-a documentat şi a vizitat mai multe hale ale târgului, acesta a precizat pentru Radio România Reşiţa: ”Acest târg adună la un loc ţări cu tradiţii agricole, de la care România nu poate lipsi. Banatul este binecunoscut germanilor, poate mai bine decât alte regiuni istorice ale ţării noastre, si din cauza că la noi au existat mari comunităţi de germani. Tocmai de aceea, Banatul nu poate să nu fie prezent la “Săptămâna Verde” cu produse agricole specifice zonei noastre. Am observat că, de cele mai multe ori, vizitatorii – unii saşi sau şvabi plecaţi de zeci de ani din România, se întorceau din drum când auzeau de Banatul montan, de Banatul nostru şi doreau să guste din răchie sau clisă. Prestigiul de care ne bucurăm azi la Berlin îl datorăm, sigur, producătorilor agricoli şi produselor lor, dar trebuie să recunoaştem că datorăm foarte multe şi etnicilor germani stabiliţi la noi cu secole în urmă, de la care am învăţat cum să pregătim porcul, cum să ne rânduim gospodăria şi cum să facem lucrul de bună calitate. Sunt bucuros că reuşim să ne facem văzuţi şi auziţi aici şi am convingerea că instituţia pe care o reprezint, Consiliul Judeţean Caraş-Severin va găsi şi în anii următori soluţii şi resurse pentru a aduce la Berlin Banatul montan, cu toate bunătăţile, tradiţiile şi obiceiurile sale. Îi felicit pe producătorii noştrii pentru eforturile pe care le fac de a ne “face fală” judeţului şi sper că la sfarşitul târgului să primim calificativele maxime.”

În concluzie, spune dr. ing. Liviu Munteanu: “Suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o purtăm cu toţii, aceea de a reprezenta bine judeţul Caraş-Severin şi România, aşa că suntem în continuă mişcare, vorbim cu vizitatorii non-stop şi suntem atenţi la orice detaliu. România nu este mai prejos cu nimic decât celelalte ţări europene, chiar dacă nu avem o hală întreagă la dispoziţie şi chiar dacă am adus doar 29 de expozanţi. În aproape 400 de mp. am reuşit să aducem o parte din tradiţiile, obiceiurile, produsele şi frumuseţea ţării noastre. Aici, fiecare dintre noi simţim o imensă bucurie să putem spune : “ Ich bin aus Rumänien”.

Târgul agricol internaţional, “Săptămâna verde” de la Berlin se va încheia duminică, 25 ianuarie.

Joi, 22 ianuarie 2015

Oana Gavrilă Crsta din Tirol, comuna Doclin, trebăluieşte non-stop în standul în care are expuse produsele provenite din satul său: clisa, muşchiul şi cârnaţii de mangaliţă – o rasă de porc rustică, românească, despre care se spune că n-ar avea colesterol (desigur, o afirmaţie nedovedită ştiinţific, dar care are mare succes în rândul publicului, datorită şi gustului deosebit de bun), răchia bănăţeană de prune, struguri, pară, lichiorurile de casă, vinul de Tirol, dulceţurile naturale extraordinare, dar şi caşcavalul cu gust desăvârşit produs de Stefano Gregu, un membru al colectivităţii mici de agricultori din Tirol. Faptul că la standul cu produse de la Tirol e tot timpul lume, iar acestea încep să se termine, se vând bine, poate şi din din cauza faptului că locul de dispunere al standului este “strategic”, prezentarea e impecabilă, ambianţa foarte plăcută, prietenoasă, cu aromele plăcute, îmbătătoare dar şi datorită faptului că numele localităţii este cel care stârneşte curiozitatea: Tirol- numele unor localităţi ce există în trei ţări: Austria, Italia şi România. “Dacă mai punem la socoteală că Oana Crsta vorbeşte şi germana impecabil, atunci avem un tablou complet al prezenţei bănăţene la târgul internaţional“, spune  dr. ing. Liviu Munteanu – coordonatorul delegaţiei cărăşene.

Despre activităţile de la Săptămâna Verde, Oana Crsta a declarat pentru Radio România Reşiţa: ”Anul acesta este mai bine decât anul trecut, poate şi pentru că acum am ştiut exact ce produse să aducem, dar şi pentru faptul că am beneficiat de un spaţiu potrivit. Noi facem produse sănătoase şi păstrăm stilul tradiţional al Tirolului în tot ceea ce expunem aici. Am muncit mult pentru pregătirea acestui târg, fiindcă ştiam că sunt şi alţii ca noi, cu produse bune, iar cumpărătorii ştiu să facă diferenţe între produse. Faptul că şi în acest an am fost selectaţi de către Ministerul Agricultuii să venim aici, iar Consiliul Judeţean Caraş-Severin ne-a oferit tot sprijinul şi concursul în acest demers, mă onorează şi mă responsabilizează în acelaşi timp, pentru că ştiu că nu-i uşor să reprezinţi un judeţ şi o ţară, la cel mai mare târg din lume”.

Amănunte de la standul cu mezeluri bănăţene din cadrul Târgului agricol internaţional de la Berlin, “Săptămâna verde”, aflăm de la dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, coordonatorul delegaţiei:

Miercuri, 21 ianuarie 2015

Dacă Maramureşul a venit cu o delegaţie mai numeroasă, de 11 producători şi un ansamblu folcloric, judeţul Caraş-Severin s-a deplasat la Berlin cu doar 3 dintre cei mai reprezentativi producători agricoli din Bocşa, Mehadia şi Tirol. Standurile Banatului montan, amplasate pe 2 laturi ale halei, atrag atenţia prin produsele, designul frumos, culorile vii, modul cum sunt primiţi vizitatorii dar, mai ales, prin calitatea produselor oferite spre degustare.

Mircea Freisz din Bocşa, este deja celebru pentru produsele sale din ciuperci pe care le etalează la toate târgurile din judeţ şi din ţară, afacerea lui fiind una típică pentru micul intreprinzător: are reţete vechi, de la pemii de la Gărâna, a accesat un proiect european prin care şi-a construit o ciupercărie cu tot cu linie de procesare, apoi s-a pus pe treabă. La început a produs ciuperci murate, zacuscă şi câteva sortimente cerute de piaţă. Apoi şi-a diversificat paleta de produse, începând să proceseze legume, astfel încât, la “Săptămâna Verde” a adus cu el zacuscă de ciuperci de fag, de pădure, ciuperci cu legume, zacuscă de vinete, de fasole, vreo trei feluri de salată de ciuperci, toate frumos ambalate şi prezentate, într-o manieră tipic rustică, dar care convinge prin gustul desăvârşit al fiecărui produs. Standul lui Mircea Freisz este dotat cu o mini-staţie de amplificare, la care vorbeste printr-o cască modernă. Este în rând cu expozanţii germani şi francezi, în privinţa modului de comunicare. Mircea vorbeşte germana impecabil şi explică fiecărui vizitator ce fel de produs are de oferit şi din ce este făcut. De altfel, acesta este un optimist incurabil şi a ţinut să relateze pentru Radio România Reşiţa: “Vin aici pentru a patra oară, trimis de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi de Camera Agricolă, şi de fiecare dată, trăiesc o emoţie extraordinară atunci cand încerc să le explic vizitatorilor şi cumpărătorilor cum fac zacusca de ciuperci sau cum fac salata de hribi. Ei gustă, simt că regăsesc un gust demult uitat, se luminează brusc la faţă şi încep să mă întrebe de unde vin, de unde am reţeta, de unde iau ciupercile, şi multe altele. Faptul că eu nu folosesc conservanţi artificiali sau fixuri de coagulare îi fac să cumpere. Unii cumpără o felie de pâine cu zacuscă, alţii zece borcane. Anul acesta este bine, parcă mai multă ordine şi parcă România arată mai bine, aici la Gruene Woche. Eu sunt optimist şi cred că ne vom face treaba bine şi ne vom vinde toate produsele. Prezenţa noastră aici este una ce ţine mai mult de reprezentarea Banatului şi a gusturilor tradiţionale ale ţării şi mai puţin legată de aspectul comercial. Alte ţări practică un marketing agresiv, vin aici în interese pur comerciale, pe când noi căutăm să arătăm lumii că România este frumoasă, este civilizată, este bogată în tradiţii şi are un gust bun”.

Amănunte de la standul cu conserve din ciuperci şi zacuscă din cadrul Târgului agricol internaţional de la Berlin, “Săptămâna verde”, aflăm de la dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, coordonatorul delegaţiei:

Marţi, 20 ianuarie 2015

Mierea de albine şi produsele stupului sunt prezentate exemplar la standul Cooperativei “Prisecarii Hercules” din Mehadia, prin preşedintele Ion Bărbuţ, care a adus spre degustare miere de salcâm, de tei, polifloră, mană, rapiţă, precum şi polen, tinctură de propolis, cătină cu miere, merişoare cu miere, polen cu miere.Toate acestea sunt la fel de apreciate ca şi în anii trecuţi, aşa că, o bună parte dintre vizitatorii de anul acesta ştiau deja despre ce este vorba şi au cumpărat cu încredere. Atracţia standului o reprezintă stupul viu, unde o familie de albine trebăluieşte de zor pe un fagure. Ion Bărbuţ, aflat la a patra participare, a declarat pentru Radio România Reşiţa: “Anii trecuţi am epuizat mierea înainte de închiderea târgului, iar ca urmare a acestui fapt, anul acesta au mai venit încă 4 apicultori români. Eu sunt convins că şi în acest an am să fiu campion la vânzări, deoarece ştiu ce calitate are mierea mea, sunt deja cunoscut şi nu exagerez cu preţurile. E loc pentru toţi, mai ales că România este recunoscută pentru calitatea mierii ei. Vizitatorii târgului cer multă miere de salcâm, însă nici celelalte sortimente nu rămân nevândute.Sunt onorat că am fost ales să reprezint Banatul montan şi România la acest târg internaţional şi trebuie să recunosc faptul că de unul singur nu aş fi putut ajunge aici. Deşi reprezint o cooperativă, fără ajutorul Consiliului judeţean Caraş-Severin şi al Camerei agricole mi-ar fi fost greu.

Amănunte de la standul cu miere din cadrul Târgului agricol internaţional de la Berlin, “Săptămâna verde”, aflăm de la dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, coordonatorul delegaţiei:

 

Luni, 19 ianuarie 2015

Răchia de pară, clisa de Mangaliţa şi şoncul de Tirol, mierea de Mehadia, zacusca, conservele de ciuperci şi fructe de pădure de la Bocşa în topul preferinţelor vizitatorilor târgului de la Berlin, spune dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, coordonatorul delegaţiei cărăşene:

Duminică, 18 ianuarie 2015

Tot mai mulţi vizitatori străini la standurile româneşti, a declarat dr. ing. Liviu Munteanu, coordonatorul delegaţiei cărăşene la Berlin. La standul producătorilor din Tirol s-a oprit un grup de vizitatori ruşi, care, după binecunoscutul lor obicei, au uitat să mai plece. Au plecat doar după ce au dat gata toată răchia de pere a standului bănăţean, a afirmat Liviu Munteanu. În concluzie, vedeta zilei a fost răchia de pară produsă de Oana Gavrila Crsta de la Tirol, iar clisa de Mangaliţa a fost un fel de trufanda, comparabilă cu icrele de manciuria, a mai spus acesta.

Sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Cel mai mare târg agricol din lume, “Săptămâna verde” de la Berlin, este în plină desfăşurare, mii de vizitatori trecându-i astăzi pragul. Amănunte despre atmosfera de la târg, aflăm de la coordonatorul delegaţiei cărăşene, dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin:

Târgul agricol internaţional, “Săptămâna verde” de la Berlin se va încheia duminică, 25 ianuarie.

 

Vineri, 16 ianuarie 2015

S-au deschis porţile celui mai mare târg de agricultură din lume, “Săptămâna verde”, manifestare aflată la cea de-a 80 a ediţie şi care se desfăşoară la Berlin, în Germania, până duminică, 25 ianuarie.

Cu amănunte dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, specialist în agricultură:

La eveniment sunt prezente 34 de ţări din Europa,12 din Africa, 21 din Asia, 2 din America de nord (SUA şi Canada), 2 din Oceania (Australia şi Noua Zeelandă) şi 8 din America de Sud. Germania este prezentă cu cele 10 landuri şi ocupă o mare parte din expoziţie, fiind şi cea mai consistentă prezenţă. În acest an, spaţiul de expunere al României este mai generos, faţă de anul trecut, ţara noastră dipunând de o suprafaţă de 327 mp ocupaţi cu standuri. La startul ediţiei, delegaţia României a aliniat 29 de standuri de prezentare a principalelor produse tradiţionale româneşti, fiind reprezentate aproape toate zonele ţării.

Banatul este reprezentat , în cel de-al patrulea an consecutiv, de judeţul Caraş-Severin şi ocupă 3 standuri:

  1. Cooperativa Agricolă “Prisecarii Hercules” din Mehadia, care expune toate sortimentele de miere ce se produc în Banat,precum şi produsele stupului. Cooperativa este reprezentată de preşedintele ei, apicultorul Ion Bărbuţ;
  2. Firma S.C.FML Gardena Traditional SRL din Bocşa, care expune diverse sortimente de zacuscă de legume şi ciuperci, precum şi diverse produse pe bază de bureţi de fag , toate realízate după vechi reţete tradiţionale ale pemilor de la Gărâna;
  3. Un mic grup de producători agricoli din satul Tirol, com. Doclin, reprezentat de Oana Gavrila Crsta, expune diverse produse tradiţionale din carne de porc provenită de la porcine din străvechea rasă Mangaliţa, vinuri de Tirol, răchie bănăţeană, dar şi un caşcaval excelent, obţinut după tradiţia Tirolului românesc, austriac şi italian.

Una peste alta, pavilionul românesc se prezintă mai bine, comparativ cu anul trecut, în sensul că standurile sunt mai bine organízate şi prezentate, redecorate şi care scot în evidenţă specificul românesc.

La deschiderea oficială a târgului,a participat şi o delegaţie guvernamentală, condusă de Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, însoţit de ambasadorul României în Germania şi alţi înalti oficiali romani. Ministrul Daniel Constantin a vizitat fiecare stand românesc şi a stat de vorbă cu producătorii agricoli şi organizatorii români. Fondul muzical al pavilionului românesc a fost asigurat, live, de ansamblul folcloric naţional “Transilvania”din Maramureş. “Speram ca, la ediţia viitoare, judeţul Caraş-Severin să aducă un număr mai mare de expozanţi, pentru că avem această posibilitate, şi de ce nu,prin grija Consiliului Judeţean să se asigure o parte din ambianţa muzicală românească” – a declarant pentru Radio România Reşiţa, ing.Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole Caraş-Severin, co-organizatorul delegaţiei judeţului, prezentă la Berlin.

Ca de fiecare dată, standurile cărăşene sunt asaltate de vizitatori, încă de la prima oră a deschiderii târgului, pe de o parte datorită produselor deosebit de gustoase şi bine prezentate, dar şi a curiozităţii stârnite de amplasarea unui stup cu albine vii, cu pereţii din sticlă, care atrag atât copiii cât şi vârstnicii. Costumele tradiţionale, stilul de prezentare şi organizarea perfectă ne-au atrás respectul vizitatorilor, dar şi al celorlalţi expozanţi români, devenind astfel, model de prezentare, conduită şi seriozitate în promovarea tradiţiilor şi valorilor autentice bănăţene.

În zilele următoare se vor defăşura diverse activităţi la care specialiştii şi fermierii din toată lumea vor fi invitaţi. De asemenea, se va desfăşura şi Summit-ul miniștrilor agriculturii, întrunire ajunsă la a șaptea ediție, precum și alte manifestări ce vor avea loc cu această ocazie. Tema din acest an a Summit-ului este „Creșterea cererii pentru alimente, materii prime și energie: oportunități pentru agricultură, provocări pentru securitatea alimentară” și propune identificarea unor soluții care să răspundă corespunzător noilor provocări rezultate din creșterea semnificativă a populației, iar promovarea unei agriculturi durabile și utilizarea eficientă a resurselor reprezintă o alternativă în acest sens.

În ceea ce priveşte reprezentarea regiunii Banat, aceasta a fost asigurată de judeţul Caraş-Severin, prin grija Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în strânsă colaborare cu Camera Agricolă Judeţeană.

Joi, 15 ianuarie 2015

La ediția din anul 2015 a Expoziției internaționale „Săptămâna Verde” (Internationale Gruene Woche), care va avea loc la Berlin, Germania, în perioada 16 – 25 ianuarie 2015, România dispune de un spațiu de prezentare al principalelor produse tradiționale din agricol românesc in suprafață de 327 metri pătrați utili. Între produsele ce vor fi expuse amintim: brânzeturi tradiționale din diferite regiuni ale tarii, produse procesate din carne, vinuri, sortimente de palincă și rachiuri din fructe, gemuri, mai multe sortimente de zacuscă, produce apicole, toate împletite cu tradiții și obiceiuri românești.

Totodată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ambasada României la Berlin au anunțat că vor organiza o întâlnire cu reprezentanții unui important lanț de hypermarketuri din Germania în, vederea facilitării contactului cu asociațiile, producătorii și companiile din domeniul agricol din România interesate de a pătrunde pe piața germană. Această întâlnire se înscrie în cadrul acțiunilor întreprinse de MADR pentru stimularea relaționării dintre marile lanțuri de magazine și producătorii români.

În cadrul Expoziției internaționale „Săptămâna Verde” se va organiza Summit-ul miniștrilor agriculturii, întrunire ajunsă la a șaptea ediție, precum și alte manifestări ce vor avea loc cu această ocazie. Tema din acest an a Summit-ului este „Creșterea cererii pentru alimente, materii prime și energie: oportunități pentru agricultură, provocări pentru securitatea alimentară” și propune identificarea unor soluții care să răspundă corespunzător noilor provocări rezultate din creșterea semnificativă a populației, iar promovarea unei agriculturi durabile și utilizarea eficientă a resurselor reprezintă o alternativă în acest sens.

În ceea ce privește reprezentarea regiunii Banat, aceasta a fost asigurată de judetul Caraş-Severin, prin grija Consiliului Județean Caras-Severin, în strânsă colaborare cu Camera Agricolă Județeană, astfel încât s-a reușit că și în acest an, o delegație de producători și specialiști să fie prezent la “Săptămâna Verde”, unde au 3 standuri din totalul de 33 deținute de România, astfel încât Banatul montan să poată prezenta publicului european produsele sale tradiționale: răchia de Banat, vinul de Tirol, brânzeturi de toate felurile, gemuri și dulcețuri din fructe de pădure de mai multe sortimente, produsele stupului (miere de salcâm, tei, polifloră, mană, etc; propolis, polen, lăptișor de matcă, etc), diverse sortimente de zacuscă obținute cu rețete tradiționale de la pemii de la Gărâna,din ciuperci, legume (fasole, vinete, ardei, mixte, etc) și cu produse din carne de porc (provenite de la rasa Mangalita), dar și cu tradițiile culturale ale Banatului.

Atracția expoziției României va fi, fără îndoială, “stupul viu”, un stup în miniatură, cu pereții din sticlă, unde o familia de albine vie lucrează.

Participanți: – Ion Bărbuţ – președintele Cooperativei apicole“Prisecarii Hercules”din Mehadia;
-Mircea Freisz si Lidia Freisz, de la SC FML Gardena Traditional SRL, Bocșa
-Oana Gavrila-Crsta si Stefano Gregu de la Tirol, cu vinuri, răchii, cașcavaluri, cărnuri,etc.

Organizatori: -CJ C-S (dr.ing.Liviu Munteanu, specialist agricol si prof.Deaconu Octavian, consilier)
-Camera Agricola C-S (ing.Pavel Nefir-director)

Așadar, vineri 16 ianuarie, se deschide oficial cea de-a 80-a ediție a expoziției, iar noi vă vom transmite știri, comunícate, imagini, reportaje și alte informații. În hala României se lucrează ca într-un stup de albine, pentru pregătirea perfectă a standurilor, a produselor și a prezentărilor, pentru deschiderea oficială, când delegații oficiale internaționale ne vor vizita, iar presa germana va filma și va poza pe tot parcursul zilei“, a declarat pentru Radio România Reşiţa, coordonatorul delegaţiei cărăşene, dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior în cadrul CJ Caraş-Severin:

Țara parteneră la organizarea evenimentului de anul acesta este Letonia, așa cum în anul 2012 a fost România.

 Luni, 12 ianuarie 2015

Expoziţia internaţională “Săptămâna Verde” se desfăşoară pentru a 80-a oară în Berlin, Germania, în perioada 15 – 26 ianuarie, a precizat dr. ing. Liviu Munteanu – consilier superior pe probleme agricole în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin. La unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei alimentare, agricole şi horticole din Europa, producătorii agricoli şi crescătorii de albine şi animale cărăşeni vor fi prezenţi, anul acesta, pentru a patra oară consecutiv.

Pavilionul României la această expoziţie are o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, cărăşenii urmând să prezinte, în principal, preparate tradiţionale şi din carne, produse lactate şi apicole, vin, ţuică şi pălincă. Potrivit dr. ing. Liviu Munteanu, aşezarea standurilor crează un adevărat mozaic cultural.

La “Săptămâna Verde” de la Berlin, judeţul Caraş-Severin este reprezentat de membrii Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules” din Mehadia, dar şi de cei ai unei societăţi comerciale din oraşul Bocşa, producătoare de ciuperci, precum şi producători din zona Tirol, specializaţi în produse şi preparate din carne de porc, din rasa Mangaliţa şi vin.

Pe lângă posibilitatea de a-şi vinde produsele, firmele şi asociaţiile de producători cărăşeni vor avea şansa de a încheia contracte cu diferite societăţi interesate să comercializeze marfă de provenienţă românească, au spus organizatorii.

Dr. ing. Liviu Munteanu, consilier superior pe probleme de agricultură din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Caraş-Severin:

(Procesare video: Tiberius Adam)

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles