Caraș-Severinul, codaș la colectarea echipamentelor de iluminat!

rorec, premii reciclare electrocasnice (13)

Românii aruncă la gunoi, anual, peste 5 milioane de becuri ineficiente energetic. Respectiv sute de tone de astfel de deşeuri care conţin mercur ar trebui colectate şi reciclate în mod responsabil, potrivit normelor europene, fiind posibilă, în caz contrar, declanşarea procedurii de infringement. Acestea sunt foarte periculoase pentru mediu, întrucât conţin mercur. Necolectate selectiv, ele ajung la gropile de gunoi, după cum afirmă și unii cetățeni ai Reșiței:

”Noi le aruncăm la gunoi.Am văzut că există niște centre de colectare. Probabil ar trebui duse acolo, dar becurile care se strică le aruncăm la gunoi”.

Ce variante există pentru colectarea corectă a echipamentelor de iluminat, ne-a spus Adriana Telescu, consilier calitatea factorilor de mediu din cadrul Agenției de mediu Caras-Severin:

”În județul Caraș-Severin există centre de colectare a DEE-urilor. Se colectează și aceste deșeuri, nu specializate pe becuri, dar toate firmele de colectare sunt autorizate de Agenția de mediu. În Reșița se află un punct autorizat, pe strada Valea Țerovei, al Asociației Naționale pentru Reciclare ROREC”.

Bucureştiul ocupă primul loc, la nivel naţional, în topul colectării deşeurilor de surse de iluminat, urmat de judeţele Timiş, Cluj, Arad şi Braşov. La polul opus se află judeţele Caraş – Severin, Mehedinţi, Bistriţa – Năsăud, Giurgiu, Botoşani.

Cristina Corocan

De același autor

Related Articles