[AUDIO] Socol, Berzasca și Pojejena, în topul colectării separate a deșeurilor în Caraş-Severin

Concluzia reiese din cifrele prezentate în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD), aprobat în iunie 2021. Potrivit acestuia, din cele peste 35.000 de tone deșeuri menajere generate în anul 2019, 31,72% (11.175 tone) au rămas necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deșeuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung, mai devreme sau mai târziu, în apele Dunării.

Totodată, potrivit raportului oficial, aproape 4.000 de tone de plastic sunt generate anual în județul Caraș-Severin, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor al județului aruncă anual aproximativ 14,5 kilograme de plastic. Din această cantitate, doar 8% este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare.

Într-o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, Asociația “Mai Mult Verde” și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) au concluzionat că cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor. Cele două organizații au analizat modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, cu scopul de a identifica posibilele cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și măsurile necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.

În România anului 2022, avem încă zeci de localități în care deșeurile nu sunt colectate sau sunt preluate nediferențiat, doar pentru a ajunge la gropile de gunoi, transformate între timp în munți de gunoi. Sunt acele sute de mii de tone de deșeuri pe care le vedem în fiecare an în natură și care, mai devreme sau mai târziu, ajung în ape. Unele se dezintegrează, dar cele de plastic rămân pentru sute de ani. Unii edili au înțeles asta. Alții au nevoie de sprijin”, a declarat Doru Mitrana, președinte al Asociației “Mai Mult Verde”.

Județul Caraș-Severin: Socol, Berzasca și Pojejena, în topul colectării separate a deșeurilor

Comunele Socol, Berzasca și Pojejena au înregistrat o performanță foarte bună privind rata de reciclare, comparativ cu celelalte localități de pe Dunăre. Din datele raportate pentru anul 2019 în PJGD, acoperirea serviciilor de salubritate în județ este de 100% în mediul urban și de 86,22% în mediul rural, a subliniat pentru Radio Reşiţa coordonatorul proiectului “Cu apele curate”, Marta Popescu. Colectarea se face la puncte special amenajate, pe 4 fracții atât în mediul urban cât și în mediul rural, la un tarif de 11,5 lei/ pers./ lună (urban) și 5 lei/ pers./ lună (rural).

Marta Popescu

Este dovedit faptul că gestionarea deșeurilor în cadrul Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) reprezintă soluția ideală, deoarece această procedură asigură fluxul normal al deșeurilor de la generator, respectiv de la gospodărie, către instalații de prelucrare, așa cum este cazul stațiilor de sortare ale deșeurilor reciclabile și pregătirea lor pentru reciclare. Dintre județele analizate, în cazul a trei județe – Caraș-Severin, Olt și Mehedinți, sistemul a intrat în operare la finalul anului 2020 și respectiv 2021, ceea ce explică lipsa rezultatelor. În plus, mai sunt județe în care nu s-au finalizat licitațiile pentru atribuirea contractelor de delegare, așa cum este cazul județelor Brăila și Constanța. Acolo unde încă sunt sincope trebuie identificate atât cauzele cât și soluțiile potrivite fiecărei situații”, a declarant Liliana Nichita, director al Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

În județul Caraș-Severin, Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a fost aprobat în iunie 2021, iar SMID este în operare.

Asociația “Mai Mult Verde” a creat un ghid de gestionare a deșeurilor pentru localitățile riverane Dunării

Asociația Mai Mult Verde atrage atenția că principala sursă de poluare cu plastic a apelor o reprezintă sursele de uscat, mai ales gestionarea deficitară a deșeurilor municipale. Tocmai de aceea, reprezentanții asociației, în colaborare cu FADI, vin în sprijinul autorităților și comunităților locale în procesul de colectare separată a deșeurilor cuun Ghid de bune practici în gestionarea deșeurilor municipale pentru cele 12 județe riverane Dunării. Acestea vor fi distribuite începând cu această primăvară în aproximativ 150 de localități dunărene. Campaniile de informare pentru populație – Informarea are un rol important. În localitățile în care sunt derulate astfel de campanii, crește atât numărul participanților la sistem, cât și calitatea și cantitatea deșeurilor colectate separat. Ghidul de bune practici în gestionarea deșeurilor municipale a fost elaborat în cadrul programului “Cu Apele Curate”, o inițiativă Mai Mult Verde.

***

Asociația “Mai Mult Verde” implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniul (www.maimultverde.ro).

De același autor

Related Articles