Guvernul României a alocat din Fondul de intervenţie, 6 milioane de lei pentru localităţile din Caraş-Severin afectate de inundaţii. Dognecea, Berzovia, Ramna, Armeniş, Păltiniş, Copăcele, Teregova, Socol, dar şi Oraviţa, vor primi bani pentru refacerea unor drumuri şi podeţe distruse de ape.

● drum judeţean DJ 587, la intrare în satul Delineşti pe o lungime de 0.06 km (Comuna Păltiniș)
● podeţ pe DJ 587, la intrare în satul Delineşti, în dreptul imobilului cu nr. 207 (Comuna Păltiniș)
● podeţ pe DJ 587, sat Ohabiţa, pe Ogaşul Valea Ohăbii (Comuna Păltiniş)
● podeţ pe DJ 571 C, la ieşire din satul Pârneaura, intersecţie cu drumul spre mănăstire (Comuna Socol)
● pod rutier pe DJ 572, la ieşire din Comuna Berzovia spre Comuna Vermeş (Comuna Berzovia)
● pod pe drumul judeţean DJ 586 A, în intravilan peste cursul de apă Dognecea (Comuna Dognecea)
● corp drum judeţean DJ 585 pe o lungime de 7,5 km între satele Valeapai – Ramna şi între satul Ramna si oraşul Bocşa (comuna Ramna)
● corp drum judeţean DJ 608 pe o lungime de 0,08 km, ieşire sat Teregova spre UAT Luncaviţa, km 45+225 (Comuna Teregova)
● zid de sprijin protecţie strada Damaschin Bojincă în zona Bisericii Catolice, pe o lungime de 0,03 km (Oraș Oravița)
● parapet din beton la str. Vasile Alecsandri pe o lungime de 0,02 km (Oravița)
● drumul agricol 1.1, sat Armeniş, Pagina Fagilor, pe o lungime de 0,05 km (Comuna Armeniș)
● corp drum comunal Slăveni, pe o lungime de 0,04 km, sat Zorile (Comuna Copăcele)
● podeţ pe drumul comunal Slăveni, sat Zorile în dreptul imobilului cu nr. 297 (comuna Copăcele)
● drumul agricol din satul Rusca, zona Mocovişte pe o lungime de 0,005 km (comuna Teregova).

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila a declarat că vijeliile şi furtunile puternice din ultima perioadă au distrus drumuri, străzi, căi de acces şi de legătură între comunităţi, iar refacerea acestora este urgentă.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat, astăzi, alocarea sumei de 148.776.000 de lei, din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021. Fondurile au fost alocate pentru 17 județe, afectate de calamităţile naturale, respectiv pentru 243 de unități administrativ-teritoriale lovite de ploile torenţiale, însoţite de descărcări electrice, din ultima perioadă.

Astfel, creşterile semnificative de niveluri şi debite pe unele cursuri de apă și caracterul torenţial al ploilor au produs inundaţii şi pagube materiale pe raza teritorială a unor unităţi administrativ-teritoriale din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Satu-Mare, Tulcea și Vrancea.

În funcție de solicitările UAT-urilor afectate de inundații, fondurile alocate vor fi utilizate pentru refacerea de străzi, drumuri, poduri și podețe. Se va realiza decolmatarea șanțurilor și refacerea și consolidarea malurilor prăbușite ale râurilor. Rețelele de apă și stațiile de epurare a apei au fost, de asemenea, deteriorate de inundații și vom oferi sprijin guvernamental pentru remedierea situației. Din fondul guvernamental vom finanța reabilitarea a 1.085 de obiective afectate de calamități naturale. 

Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor făcute de către autoritățile administrației publice locale, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţiile Prefectului din județele afectate. Conform procedurii legale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va centraliza proiectele de Hotărâri de guvern întocmite la nivelul Instituțiilor Prefectului pentru calamitățile naturale produse în ultimele săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.