5 mai – 6 iunie o perioadă de aprofundare a credinței și culturii

De 13 ani, în Episcopia Caransebeșului se desfășoară o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului Catedralei Învierea Domnului din Caransebeş – Duminica Tomii.

Pentru Radio Reşiţa, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, arhimandrit Casian Ruşeţ:

Arhimandrit Casian Ruşeţ

Denumite generic „Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”, evenimentele din anul acesta vor debuta duminică, 5 mai cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. După sfânta slujbă, va avea loc deschiderea tradiţională a rugii bănăţene în faţa catedralei episcopale, un spectacol de promovare a folclorului tradiţional bănăţean.

Tot în aceeași zi va fi vizitat Muzeul „Episcop dr. Elie Miron Cristea” al Eparhiei Caransebeşului, precum și Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

Luni, 6 mai va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului Internaţional „Comuniune și comunități: jertfă, slujire, spiritualitate”, în Sala de festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeşului. Simpozionul va ține 2 zile, pe parcursul cărora vor avea loc comunicări pe două secțiuni, una istorică și una teologică. Toți participanții își vor prezenta cercetarea referitoare la temele anunțate atât în Sala Festivă a Centrului Eparhial, cât și în „Aula 1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș.

Un moment inedit față de anii precedenți îl va constitui Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe ce se va desfășura în municipiul Caransebeș în perioada 8-12 mai.

Zilele Credinței și Culturii vor continua joi, 23 mai la Catedrala Episcopală din Caransebeș, cu cea de-a 10-a ediție a Festivalului Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea“.

De Ziua Copilului, 1 iunie la Sala Lira a Liceului de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa se va desfășura Festivalul Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici “, ediţia a 37-a.

Tradiționalul Festival de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină” se va desfășura anul acesta, dedicat satului românesc, în satul Forotic, marți, 4 iunie. Poezia în grai, dialectală, are ca scop conservarea graiului bănăţean, a cântecelor, a tradiţiilor şi obiceiurilor, a portului popular etc.

Praznicul Înălțării Domnului joi, 6 iunie va fi ziua în care manifestările cultural-spirituale din Eparhia Banatului Montan se vor încheia prin comemorarea eroilor români la Crucea-monument de la Domașnea, închinată eroilor patriei și apărătorilor Ortodoxiei.

Tematica „Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” este strâns legată anul acesta de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2019 ca An omagial al satului românesc și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

Mai mult, Episcopia Caransebeșului aniversează în acest an un sfert de veac de la reînființarea din anul 1994, după ce în urmă cu șapte decenii a fost desființată abuziv de regimul comunist în anul 1949, drept pentru care este abordată și tema locală, „Episcopia Caransebeșului – răstignire și înviere: 70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare”.

Toate aceste motivații sunt însuflețite și de aniversarea unui secol de la instaurarea administrației românești în Banat în lunile iulie-august 1919.

***

Primăria Caransebeş, Episcopia Ortodoxă Română şi Casa Municipală de Cultură ”GEORGE SURU” organizează până duminică, 5 mai tradiționala manifestare – Ruga de la Oraş. Timp de trei zile, au loc spectacole de muzică populară, corală şi muzică uşoară. Totul va culmina cu un concert de excepţie, când pe scenă vor urca formaţiile IRIS şi Delia & Band.

Sursa: Episcopia Caransebeşului