Canicula şi seceta favorizează incendiile de vegetaţie. Peste 1000 de hectare au fost afectate în Caraş-Severin

incendiu-vegetatie-uscata

Căldura dogoritoare şi seceta sunt combinaţia perfectă pentru incendiile de vegetaţie. Cum în această perioadă sunt şi intensificări de vânt, riscul de producere este cu atât mai mare. Din acest motiv trebuie sporită vigilenţa, spune locotenent colonel Corina Braje de la ISU Semenic: se va acorda o atenţie deosebită supravegherii zonelor cu potenţial de producere a incendiilor, traversate de căi rutiere intens circulate, în preajma cărora se află terenuri cu vegetaţie uscată care, prin autoaprindere sau incendiere şi degajare de fum dens, pot afecta vizibilitatea şi crea situaţii de risc major pentru siguranţa rutieră.

În ultimele 20 de ore, pompierii cărăşeni au intervenit la stingerea mai multor incendii de vegetaţie uscată la Vărădia, Ciclova Română, Doclin şi Sfânta Elena.

În plus, în luna august, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin au intervenit, în medie, de cinci ori pe zi pentru stingerea arderilor necontrolate de vegetaţie uscată. Aproximativ 1.200 ha teren de pe teritoriul judeţului nostru au fost afectate de incendii în această perioadă, în cele mai multe situaţii existând pericolul propagării focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Pompierii reamintesc câteva reguli de prevenire:

-este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;

-pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aproximativ 5 m2;

-arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;

-arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale ş.a.m.d.

-la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles