Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va inaugura, în următoarele zile, noua „Stațiune Științifică UBB – Danubius” din Coronini, județul Caraș-Severin, aceasta fiind realizată prin transformarea Campusului Universitar Coronini, în urma preluării prin absorbție, de către UBB, a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

Stațiunea UBB – Danubius a fost dotată deja cu două laboratoare științifice, fiecare coordonat de una dintre facultățile UBB, dar în care sunt și pot fi implicați specialiștii din oricare dintre cele 22 de facultăți ale Universității:

  • (1) Laboratorul de Biogeografie și Conservare a Biodiversității (coordonat de Facultatea de Biologie și Geologie);
  • (2) Laboratorul pentru Investigarea Factorilor de Mediu (coordonat de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului).

Pe lângă componenta științifică reflectată de această nouă infrastructură de cercetare, stațiunea oferă facilități de cazare, de servire a mesei și spații pentru organizarea a activităților cu caracter academic, fiind destinată atât practicii de specialitate a studenților de la programele de studii din cadrul universității cât și organizării de workshopuri, simpozioane, conferințe sau congrese științifice și școli de vară.

„Așa cum am spus la data acceptării propunerii universității din Reșița de a fuziona prin absorbție cu UBB, unul din motivele principale a fost și angajarea activă a UBB în proiecte de tip Danubius. Am dorit acest lucru, l-am realizat, iar acum aștept ca specialiștii și studenții UBB, din Cluj-Napoca și din Reșița, să utilizeze și să dezvolte această componentă științifică, atât în sine, cât și cu impact asupra educației și relației inovative cu comunitatea și mediul socio-economic” , declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că și alte laboratoare științifice, relaționate cu Dunărea și Parcul Natural Porțile de Fier (și alte parcuri naturale din județ), sunt în fază de pregătire.

Danubius

Stațiunea științifică UBB – Danubius este situată în localitatea Coronini, județul Caraș-Severin, pe malul Dunării, în Parcul Natural Porțile de Fier, fiind modernizată și dotată cu fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional, valoarea investiției fiind de 3.787.578,27 lei.

Stațiunea are două laboratoare științifice coordonate de facultățile Universității Babeș-Bolyai și echipate la nivel superior: Laboratorul de Biogeografie și Conservare a Biodiversității coordonat de Facultatea de Biologie și Geologie, respectiv Laboratorul pentru Investigarea Factorilor de Mediu coordonat de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului. Pe lângă infrastructura de cercetare, stațiunea oferă facilități de cazare, de servire a mesei și spații pentru organizarea de activități cu caracter educațional, fiind destinată, în același timp, practicii de specialitate a studenților de la toate programele de studii din cadrul universității, cât organizării de seminarii, ateliere și miniconferințe științifice, școli de vară.Stațiunea are două corpuri de clădire.

Corpul A

Danubius Corp A

Corpul A cuprinde, la parter, cele două laboratoare, o sală de conferințe și alte spații. La mansardă există 11 camere de cazare (2 locuri/cameră), cu baie proprie fiecare, 2 apartamente cu dormitor, baie, chicinetă și cameră de zi.

Corpul B

Danubius Corp B-1
Danubius Corp B-2

Corpul B dispune, la parter, de o bucătărie și o sală de mese, 2 camere pentru cazare (2 locuri/cameră), cu baie proprie, în timp ce la mansardă există 7 camere cu o capacitate de cazare pentru 3-4 persoane/cameră, fiecare cu cu baie proprie.