Campania de prevenire a cancerului la sân continuă. Peste 1.000 de femei au beneficiat de mamografii gratuite la Reşiţa

Campania de prevenire a cancerului la sân continuă în Regiunea de Vest a ţării. Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, cu domiciliu în Caraş-Severin mai pot beneficia doar până la finalul anului de mamografii gratuite.

Investigaţiile sunt realizate în incinta Staţionarului 2 din Reşiţa, în zilele de miercuri şi joi, în baza unei programări prealabile şi în limita a maximum zece mamografii pe zi. Câte femei au fost investigate aflăm de la coordonatorul campaniei,Olimpia Oprea-medic primar Obstetrică-Ginecologie:

În perioada 01 decembrie 2021-30 septembrie 2023, au beneficiat de mamografie gratuită de screening 6.304 femei din Regiunea de Vest, 1.014 dintre acestea fiind din judeţul Caras-Severin. 163 de beneficiare au fost depistate pozitiv în urma evaluării suplimentare, au primit trimitere către specialist şi s-au prezentat pentru realizarea puncţie biopsie, 16 dintre acestea au fost din judeţul Caraş-Severin.

În cadrul centrului de screening Reşiţa se realizează doar etapa de screening, pentru evaluarea suplimentară şi realizarea puncţie biopsii doamnele sunt invitate la Timisoara, unde evaluarea suplimentară se realizează în cadrul centrului de screening Odobescu, de către medicul Cerbu Simona. Cele 16 femei din Caraş-Severin sunt pozitive la evaluarea suplimentară și au făcut puncţie biopsie. Dintre acestea, 7 au avut rezultat pozitiv pentru cancer de sân în urma biopsiei”.

Locatia centrului de screening din judeţul Caraş-Severin este în incinta Staţionarului II din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa, zilele alocate pentru screening fiind cele de miercuri si joi, intre orele 14.00-17.00.

Mamografia se realizează în baza unei programări la numerele de telefon: 0745.620.965, 0748.884.476, 0748.296.606 sau email: programari.mamografii.scmut@gmail.com, maxim 10 femei/zi.

Pentru a beneficia de o mamografie gratuită, femeile trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, să aibă domiciliul în județul Caraș-Severin, să nu fi efectuat o mamografie în ultimele 6 luni, să nu fi fost diagnosticate cu cancer de sân, să nu se fi extirpat sânii din alte motive decât cancerul de sân, să nu fie sub tratament și supraveghere oncologică.

Pacientele depistate cu cancer mamar vor fi tratate de către medicii unităţilor spitaliceşti partenere în proiecţ, respectiv Spitalul Municipal din Timişoara şi Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Related Articles