Câinii de la stână o ameninţare pentru turişti!? În zonele montane din Caraş-Severin aceştia s-au înmulţit fără număr

Cine nu s-a întâlnit cu câinii ciobăneşti pe munte? Toţi drumeţii au avut de a face cu aceştia. O întâlnire cu patrupezii nu este întotdeauna una plăcută, ei fiind, în cele mai multe dintre cazuri agresivi din fire apărându-şi teritoriul.

Mai multe sesizări ale unor turişti aflaţi în vacanţă în satul Gărâna, comuna Brebu Nou şi staţiunea Crivaia de pe raza comunei Văliug, survenite redacţiei, anunţă prezenţa haitelor de câini în zonele de agrement din Caraş-Severin, care le ameninţă viaţa şi şederea.

În urma verificărilor efectuate, reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv au constatat că este vorba de câinii ciobanilor de la stânele din apropiere, iar paznicilor de vânătoare nu le intră în atribuţii să păzească fondurile cinegetice de pe raza localităţilor. Directorul asociaţiei. Mircea Ciobanu, a menţionat că, doar la solicitarea primăriilor poate interveni, în cazul câinilor hoinari care crează inconveniente.

Amintim că, şi în anii trecuţi, mai ales pe timpul verii, au fost înregistrate asemenea sesizări, survenite postului nostru de radio de către turiştii care vizitează şi campează în zonele de la poale de Semenic.

Contactat telefonic, Ioan Buda – primarul comunei Brebu Nou a precizat că, în zona celor două staţiuni montane pe care le administrează nu a văzut recent câini ciobăneşti străini de locaţie, iar patrupedele care există pe raza localităţilor nu prezintă un pericol pentru turişti pentru că sunt vaccinate şi microcipate şi li se cunosc proprietarii.

… această veste însă nu este una deloc îmbucurătoare pentru vizitatorii veniţi pe meleaguri cărăşene la suita de festivaluri organizate în această vară…

Traian Roşu – şeful Serviciului Vânătoare şi Salmonicultură din cadrul Direcţiei Silvice Caraş-Severin a precizat pentru Radio Reşiţa că, niciun câine nu are ce căuta pe domeniul public, chiar dacă este microcipat, sterilizat şi i se cunosc proprietarii. Aceştia trebuie să stea în spaţii îngrădite pe proprietatea deţinătorului fără să fie o ameninţare pentru populaţie, iar câinii de la stâne trebuie obligatoriu să poarte jujeu. Cetăţenii care se simt ameninţaţi se pot adresa Gărzii Naţionale de Mediu, poliţiei sau primăriei pe a cărei rază administrativă au fost identificaţi aceşti câini, a mai spus Traian Roşu.

Sursa foto: turistmania.ro

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles