Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa continuă greva japoneză şi în această săptămână. În plus, pentru a trage un semnal de alarmă, în data de 19 octombrie, asistentele şi infirmierele sunt hotărâte să-şi întrerupă temporar activitatea, dar fără să afecteze actul medical a precizat Preşedintele Sindicatului Sanitas din cadrul unităţii medicale, Maria Galescu. Dacă nu le vor fi soluţionate revendicările, sindicaliştii ameninţă cu greva generală pe 31 octombrie.

„Eu vă asigur că actul medical nu va fi periclitat de întreruperea activităţii din data de 19 octombrie, de la ora 8:00-10.00. O să ieşim câţiva în holul spitalului pentru a trage un semnal de alarmă şi aici mă refer la cei care nu sunt implicaţi direct în actul medical, pentru că noi nu o să plecăm de la capul bolnavului. Noi suntem puţini, aşa că nu ne putem permite să ieşim aşa în stradă, cu toate că ne-am dori, dar nu ne putem permite să lăsăm bolnavii fără asistenţă medicală”, a declarat Maria Galescu.

Sindicaliştii cer autorităţilor o salarizare unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical, acordarea de sporuri şi de tichete de vacanţă şi de masă pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate sau de asistenţă socială, rezolvarea problemei deficitului de personal, crearea unui cadru legal pentru admiterea în învăţământul superior a asistenţilor medicali cu studii medii şi vechime în specialitate şi introducerea personalului tehnic şi administrativ în OUG 20/2016.

Daiana Roşca