Cadrele medicale de la Solidaritatea Sanitară trag un nou semnal de alarmă în stradă!

Federaţia Solidaritatea Sanitară organizează astăzi în Bucureşti un nou protest acesta constând în doua acţiuni consecutive desfăşurate la sediul PNL între orele 12:30-14:00 şi în Piaţa Victoriei în intervalul orar 14:30-16:00. Detalii ne oferă Radu Vasile, Co-președinte FSSR:

Revendicările Federaţiei conţin solicitările de introducere a unor măsuri de protecţie a lucratorilor din sănătate, cei 94 de profesionişti decedaţi pâna acum la datorie şi faptul ca doar 45,6% dintre lucrători au fost vaccinaţi.Alaturi de acordarea altor drepturi legale, revendicarile vizeaza şi introducerea unor forme de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor lucratorilor din sănătate.

Revendicările au în vedere și eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) generată de tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021.

Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează și introducerea unor forme de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor lucrătorilor din sănătate. Totodată, Protestul are în vedere blocarea intenției Guvernului de a elimina, respectiv diminua, o serie de drepturi salariale ale lucrătorilor din sănătate.

Desfășurarea acțiunilor în stradă exprimă participarea simbolică a celor peste 16.000 de semnatari ai Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate. Acest protest continuu organizat de Federația „Solidaritatea Sanitară” include, alături de manifestările în stradă, următoarele forme de acțiune:

  • Exprimarea publică a nemulțumirii față de indiferența Guvernului și pentru susținerea revendicărilor. Peste 16.000 de lucrători au aderat deja în mod public la lista susținătorilor.
  • Transmiterea solicitărilor de onorare a revendicărilor din partea fiecăruia dintre cei peste 16.000 de semnatari către fiecare parlamentar din județul semnatarului, către Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și partidele politice aflate la guvernare.
  • Întâlnirile organizate de sindicatele Solidaritatea Sanitară cu toți parlamentarii din fiecare județ, aflate în curs de desfășurare.

Acțiunile și formele de protest organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară” exprimă nemulțumirile îndreptățite și așteptările legale și firești ale profesioniștilor din sănătate, ele constituind totodată o încercare de a evita apariția protestelor spontane, care s-ar putea produce în momentul adoptării legi bugetului de stat în Parlament.

De același autor

Related Articles