Economia creşte în Timiş iar afacerile merg tot mai bine şi în Caraş-Severin. O analiză economică întocmită de specialişti dezvăluie tendinţele din ultimii 8 ani, respectiv o scădere a dependenţei de Bucureşti în mai multe zone din ţară.

Faţă de 2008, în doisprezece judeţe cifra de afaceri a înregistrat cel puţin o dublare, în timp ce businessul a scăzut doar în Bucureşti şi Mehedinţi.

Se remarcă însă, comparativ cu anul 2008, o reducere a dependenţei de Capitală, care mai asigură 37% din busines faţă de 63% în urmă cu opt ani. Doar în Bucureşti şi Mehedinţi, adică cele doua extreme din business există un declin al vânzărilor raportate de companii, în rest businessul judeţean a fost pe creştere inclusiv în judeţul Caraş-Severin, arată o analiză pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

În 2008, cifra de afaceri a companiilor din România era de 1.088 mld. lei, iar anul trecut ajunsese la 1.222 mld. lei, un avans de 12%. Creşterea importantă vine din motoarele industriei – Argeş (209%), Arad (136%), Sibiu (122%), Timiş (109%) –, unde domina industria auto şi a componentelor auto, dar se văd pe harta de business şi rezultatele unor investiţii noi ale antreprenorilor sau ale unor giganţi străini – prezenţa Ford la Craiova se vede în dublarea cifrei de afaceri a companiilor din Dolj, fabricile construite de Albalact Transavia, Romaqua sau Pehart Tec se văd în economia judeţului Alba şi cântăresc la fel de mult ca investiţia de 300 de milioane de euro derulată de Daimler la Sebeş.

Sursă: Ziarul Financiar

Daiana Roşca