OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoliţiştii de frontieră mehedinţeni au confiscat, de la începutul anului, peste o tonă şi jumătate de peşte provenit din activităţi de braconaj piscicol. Somn, şalău, crap şi în ultima perioadă sturion au fost principalele specii de peşte traficate de braconieri din zona de frontieră către interiorul ţării. 35 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni de braconaj piscicol, pescuit al sturionilor în alt scop decât pentru reproducţie, sau deţinere, comercializare şi transport al peştelui.

Pentru identificarea şi reţinerea braconierilor şi persoanelor implicate în activităţi de transport fără documente legale a peştelui, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au organizat peste 120 de acţiuni de supraveghere operativă pe linia combaterii braconajului piscicol  pe fluviul Dunărea între localităţile Salcia şi Şviniţa. Peste 38 de unelte de pescuit găsite asupra braconierilor şi folosite în activităţile de pescuit ilegal au fost indisponibilizate şi introduse în camera de corpuri delicte.

De la pescuitul cu plase monofilament, la pescuitul cu ostia, prin greblare, la agăţat, la spotul de lumină în perioada de prohibiţie sau electric, metodele folosite de braconieri pentru capturarea peştelui sunt din cele mai diverse şi cu atât mai nocive pentru resursele piscicole ale fluviului Dunărea.

Deşi pescuitul sturionilor este interzis în mod expres pe parcursul unei perioade mai îndelungate de timp, în ultima perioadă poliţiştii de frontieră mehedinţeni din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Porţile de Fier II au întocmit mai multe lucrări penale unor persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuit al sturionilor în alt scop decât pentru capturarea reproducătorilor vii, asupra acestora găsindu-se cantităţi însemnate de cegă.

Persoanele găsite vinovate riscă sancţiunea amenzii penale cuprinse între 6.000 şi 10.000 de lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani.