“Bătălia cărţilor” îşi desemnează câştigătorii la Reşiţa şi Caransebeş

177

,,Bătălia cărţilor”, un proiect iniţiat de Biblioteca Judeţeană Cluj, cu susţinerea Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România sub deviza ”Lectura te face învingător!”, a ajuns în Reşiţa la cea de-a VI-a ediţie, iar în Caransebeş la cea de-a III-a ediţie.

Miercuri, 27 noiembrie, începand cu ora 14.30, la Centrul de carte ,,Banatica” , va avea loc finala concursului de lectură ,,Bătălia cărţilor”. Finala va cuprinde participarea la dezbaterea ”Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia finaliştii vor prezenta şi vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea celor 10 cărţi propuse în concurs.

Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni ”Cititorul anului”. Se vor mai acorda premii pentru: Cea mai bună fişă de lectură şi Premiul pentru cea mai bună pledoarie. Câştigătorii fazei locale vor participa la finala la nivel naţional, programată pentru începutul anului viitor. Toţi finaliştii vor primi premii constând în diplome şi cărţi, iar Cititorul anului 2019 va fi recompensat în pluş cu o tabletă, a declarat managerul bibliotecii, Clara Constantin.

La Caransebeş, proiectul Batălia cărţilor are loc pentru al treilea an consecutiv. Conform directorului bibliotecii, Mircea Moscovici, anul acesta, 36 de tineri au ajuns în finala competiţiei. Premierea participanţilor va avea loc miercuri, 27 noiembrie, de la ora 16.00, în Aula 1 decembrie 1918 a Primăriei Caransebeş. Premiile constau în trotinete electrice pentru finalişti.

Scopul competiţiei Bătălia cărţilor este promovarea literaturii contemporane pentru copii şi adolescenţi şi a preferinţei pentru lectură în afara bibliografiei şcolare, unul dintre obiectivele urmărite fiind însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris şi oral, în cadrul unei dezbateri.