[AUDIO-FOTO] Bastilia la ceas aniversar! Festivitatea celei mai vechi şcoli din Reşiţa, prilej de sărbătoare pentru etnia germană din Banat

Aproape un secol şi patru decenii de activitate în slujba învăţământului din spaţiul Banatului de Munte a marcat vineri, 7 octombrie cel mai nou Colegiul Naţional din Banat, fostul liceu teoretic „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa înfiinţat în toamna anului 1877.

Cu acest prilej a debutat şi Decada culturii germane în Banatul montan, ediţia cu numărul XXVI. Care este elementul de legătură dintre cele două evenimente de marcă pentru acest spaţiu aflăm de la prof. Boris Vatzulik – directorul unităţii de învăţământ din urbe:

Astăzi o zi deosebită pentru Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” şi nu numai, este startul activităţilor Decadei culturii germane care coincide cu sărbătoarea liceului, prin care împlinim 139 de ani de existenţă. Se-mbină în mod fericit cele două evenimente pentru că în cele două situaţii comunitatea germană şi comunitatea română au conlucrat de-alungul timpului într-un multiculturalism demn de remarcat. Aici nu au fost probleme legate de etnii, totul s-a desfăşurat într-o colaborare perfectă în care respectul reciproc al comunităţilor române, germane, slovace sau maghiare a fost regăsit şi în structura instituţiei şcolare care astăzi o aniversăm. Este un moment deosebit şi faptul că avem oaspeţi de seamă din Austria, din Ungaria, de la Guvernul României şi mă bucur că am fost onoraţi cu prezenţa de oficialităţile din partea Prefecturii, ai Inspectoratului Şcolar judeţean, ai Primăriei municipiului Reşiţa, chiar a domnului primar Ioan Popa ceea ce denotă importanţa deosebită a acestei zile nu numai pentru şcoala în sine, nu numai pentru comunitatea germană ci pentru locuitorii municipiului Reşiţa. Anul care urmează pentru noi reprezintă unul aniversar, intrăm în cel de-al 140-lea de existenţă a acestei instituţii şcolare pe care vrem să o onorăm aşa cum se cuvine.”

Unitatea de învățământ, cunoscută de majoritatea reșițenilor sub numele de „Bastilia” a trecut de-alungul anilor prin mai multe titulaturi, schimbări și transformări, a mai spus Boris Vatzulik:

„… este o istorie lungă. În 1877 au fost puse bazele instituției școlare, iar profilul de atunci era echivalent cu studiile liceale de astăzi. De-alungul timpului a suferit mai multe transformări. Dacă inițial era o școală de fete, mai târziu s-a transformat într-una de băieți, iar mai apoi în școală mixtă. A fost la un moment dat și un  liceu foarte căutat la vremea respectivă cu un anumit caracter de arte și meserii, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Începând cu 1948, în urma reformei învățământului s-a transformat în liceu teoretic, în accepțiunea de astăzi. Între timp a mai suferit din nou o serie de transformări, devenind după anii 70 liceu industrial. S-a revenit în anii 90 la liceu teoretic, iar anul acesta instituţia noastră a devenit colegiu şi este acum cel mai tânăr Colegiu Naţional din Caraş-Severin”.
În ceea ce privește porecla de „Bastilia”, există mai multe explicații, spune Boris Vatzulik:

Acest nume de alint, să îi spunem așa, se pierde un pic în negura timpului. Probabil datorită arhitecturii clădirii, care seamănă cu o cetate și de aici analogia sau probabil datorită unor rigori, pentru că într-o anumită perioadă era destul de austeră activitatea educațională, nu știu. Sunt mai multe explicații, important e că avem acest nume de alint…”.

La Reşiţa, evenimentul aniversar a întrunit o seamă de invitaţi din Ungaria, Austria şi Germania şi a culminat cu un spectacol festiv al elevilor susţinut pe scena Cinematografului “Dacia” din municipiul de pe Bârzava. Prezent în urbe, vicepreşedintele comisiei naţionale a muzeelor şi colecţiilor din România, Karl Konig, a precizat pentru Radio Reşiţa că fenomenul cultural german din Banatul montan poate fi un exemplu pentru toate minorităţile din România:

“Este un pion, este o latură a minorităţii germane şi ceea ce se petrece aici aparţine în general şvabilor şi ar putea fi un bun exemplu pentru toţi, pentru întreaga minoritate germană şi pentru celelalte minorităţi care au această posibilitate să-şi exprime cultura în faţa majorităţii.”

Ce impresii au elevii care învaţă la această unitate şcolară de prestigiu din urbe aflăm de la Timeea Tomescu şi Anisia Chincea:

“Este o experienţă interesantă, îmi plac foarte mult profesorii, colegii şi mă bucur că sunt la această şcoală. Acţiunea de astăzi este interesantă, este un eveniment, consider eu, destul de mare şi potrivit pentru Colegiul nostru şi este susţinut de foarte mulţi copii talentaţi. (n.r. de la această şcoală) poţi aduna foarte multă experienţă.”

În cei 139 de ani de existență, unitatea de învățământ din municipiul de pe Bârzava şi-a adus aportul la pregătirea de mari personalități de formație umanistă și real-tehnică, care au servit la dezvoltarea vieţii culturale, sociale, economice şi politice a judeţului, a României şi a lumii.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles