Baricada de la ’89 din Centrul Civic, a fost “reconstruită” simbolic la Reşiţa în 21 decembrie 2023

În urmă cu 34 de ani, în ziua de 21 decembrie 1989, la ceasurile amiezii, în centrul oraşului s-au adunat sute de oameni şi au strigat pentru prima dată “Libertate” și “Jos comunismul” deşi Nicolae Ceauşescu se afla încă la conducerea ţării, punând în felul acesta bazele a ceea ce mai târziu s-a numit Revoluţia din Decembrie.

După mai bine de 3 decenii, la orele amiezii în centrul municipiului de pe Bârzava s-au adunat o parte din membrii asociaţiilor de revoluţionari din oraş care şi-au comemorat în linişte victimele.

Doi participanţi îşi amintesc ce au trăit atunci şi ce simt astăzi:

Revoluția pentru mine a fost o dorință din copilărie am trăit într-o zonă necooperativizată și am avut de a face cu organele de partid. N-aveai voie să ai un animal, n-aveai voie nimic și am participat cu tot sufletul la mişcarea din 89, dar am două regrete: că unii spun că a fost lovitură de stat și al doilea că nu am găsit niciun terorist. Se pare că din cauza acestui termen de terorism am avut de suferit și au fost destule incidente neplăcute. După 34 de ani văd în jurul meu numai oameni bolnavi și din ce în ce mai puțini. Sper totuşi ca idealurile Revoluției să dăinuiască până la urmă și să fie mai bine„, a subliniat Gheorghe Ţundrea.

Sunt soție urmașă de erou martir a lui Bârboră Constantin, decedat în 24 decembrie 1989 în timp ce apăra bazinele, pompele uzinei de apă pentru a asigura apa potabilă pentru vreo trei cartiere din Reşiţa. Din păcate a fost împușcat în gură din Comisariat. Este un martor care spune că, a văzut cum s-a tras din Comisariat. Acum după 34 de ani s-a schimbat arhitectura zonei şi s-au mai construit blocuri, dar se vede că niciun glonț nu este intrat în gardul Comisariatului dinspre afară spre interior ci numai din exterior. N-au fost teroriști, au fost doar localnici care au tras. Soțul meu a fost împușcat din Comisariat, deci este clar că a fost cineva de la armată care lucra acolo. Îmi pare rău că a trebuit să fie morți în decembrie 89, se putea înfăptui Revoluția și pașnic. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți cei dragi nouă ridicați la cer„, a mărturisit pentru Radio Reşiţa Gabriela Bârboră.

Evenimentul comemorativ de anul acesta de la Reşiţa s-a rezumat doar la un moment consumat în cerc restrâns, pătruns de nemulţumiri şi regrete confirmate chiar şi de prefectul de Caraş-Severin, Ioan Dragomir:

21 decembrie este o zi importantă pentru România, dar cu conotații speciale pentru reșițeni. Am ținut să particip neapărat la festivitățile de comemorare a celor care au căzut în 21 decembrie în Reșița și în județul Caraș-Severin în semn de prețuire, în semn de cinstire pentru cei care și- au dat viața pentru eroii din Caraș-Severin. Am și o strângere de inimă așa cum a spus şi un reprezentant al revoluționarilor, prezența la comemorare a fost mai mică decât ar fi trebuit fiindcă noi cei care astăzi mai suntem încă în viață nu am reușit toţi să ajungem la acest eveniment. Din păcate pentru cei care și-au pierdut viața este un moment trist remarcat de revoluționari, regretabil apreciez eu„.

Irinel Gravril Struţă, revoluţionar cu regrete şi nemulţumiri profunde:

Manifestările dedicate Revoluţiei de la 1989 vor continua vineri, 22 decembrie de la ora 11.00 la monumentul din cazarma fostului regiment 17 rachete sol-aer din Dealul Lupacului.

Cele mai citite

Related Articles