Bani pentru minerii disponibilizaţi din Valea Jiului

Angajații disponibilizați de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. vor beneficia de măsuri de protecție socială, după ce Guvernul a alocat astăzi fondurile necesare plății acestora.

Astfel, Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 897.000 de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2017 pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia 378 de persoanele disponibilizate de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A.

Venitul lunar de completare se adaugă indemnizației de șomaj și se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-­2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Potrivit OUG nr. 36/2013, aprobată cu completări prin Legea 259/2015, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s­-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

De același autor

Related Articles