Bănăţenii sub incidenţa semnelor şi a codurilor: O parte dintre ei pun stihiile naturii pe seama divinităţii şi a comportamentului dintre oameni

E dezastru în vestul României, după ce o furtună de doar câteva zeci de minute a lovit duminică, cu puterea unui uragan mai multe judeţe.

Cei mai mulți dintre bănăţeni recunosc semnele unei furtuni abia când se adună pe cer norii cenușii. Dar atunci uneori poate fi prea târziu.

Cum ştiu să interpreteze semnele venirii unui eveniment meteorologic, unde este bine să se adăpostească şi ce reprezintă culorile codurilor emise de autorităţi, am aflat de la unii dintre ei:

“În orice caz trebue să te duci la adăpost. Oriunde în afară de pom. Într-un magazin, într-o clădire. Undeva într-un loc ferit de moment. Şi la case e periculos, când ieşi la geam, chiar şi unele balcoane s-au prăbuşit.”

“Codurile înseamnă după culori, un pericol mai mare sau mai mic. Galben mai puţin, când îi roşu, îi rău de tot. Codul portocaliu e avertizare că se apropie intemperia, codul roşu că e deja furtuna periculoasă, deci e pericol maxim.”  

“Dacă văd că vine furtuna să se îndrepte către casă. Să nu se expună. Să se ascundă, dar în niciun caz sub sau lângă un pom. Să nu şadă pur şi simpu, că e periculos şi la trăsnet…”.

Mai mult, una dintre reşiţencele surprinse de vijelie în oraş pune, cu lacrimi în ochi, totul pe seama divinităţii şi a comportamentului necivilizat între oameni:

“M-a prins la piaţă. Imediat m-am pus lângă o maşină, dar veneau hârtii, cartoane. Mi-a venit un suport direct în faţă. A bătut vântul tare şi am plecat, am intrat într-un bloc. N-avem ce face, ce vrea Dumnezeu aia face cu noi, oricât ne-am păzi. Suntem păcătoşi, răi, duşmănoşi…”.

Amintim că, meteorologii avertizează populaţia că diferenţele de temperatură vor fi de acum tot mai frecvente, iar furtunile, posibil să se înteţească. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Cele mai citite

Related Articles