Băile Apollo din Herculane, transformate în muzeu

Supranumită altădată perla Banatului Montan, stațiunea Băile Herculane situată pe Valea Cernei, cunoscută de mai bine de două milenii, mai precis din anul 102 d. Hr., de pe vremea Împăratului Traian, a primit numele după Hercules, fiul lui Zeus și al Acmenei, patron al apelor termale și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

Perioada de glorie a Băilor Herculane a început însă după anul 1718, în care au cunoscut o reconstrucție și o amprentă barocă demnă de Imperiul Austriac. Astfel au fost reconstruite și modernizate băile și au fost ridicate majoritatea edificiilor prezente și la ora actuală, băile “Neptun” și “Diana”, Cazinoul, Piața Hercules, hotelurile “Traian” și “Decebal”, statuia lui Hercules, pavilioanele 4, 5 și 6 și gara.

Scurt istoric al Băilor Apollo

Baia Apollo se află localizată în centrul istoric al stațiunii Băile Herculane, în capătul dinspre Catedrala Catolică hotelului ApolloBaia Apollo este una dintre primele băi construite în perioada de dezvoltare romană, iar de-a lungul timpului a avut mai multe denumiri. Astfel, în anul 1724, avea denumirea de Baia Comună.

Între 1737 și 1739 a fost arsă în timpul războiului cu turcii, apoi a fost reclădită între anii 1758 și 1760 și i s-a dat denumirea de Baia cea Mare. În 1792 a fost refăcută și acoperită cu șindrilă motiv pentru care a fost redenumită în Baia de șindrilă. Forma actuală o are din anul 1846, a fost refăcută în anul 1866 și modernizată în 1970.

Baia Apollo comunica la interior, pe sub stradă, printr-un tunel subteran cu Pavilionul 5 și era prevăzută cu trei bazine de răcire, 32 de cabine și 3 bazine cu marmură albă și roșie. Fiecare bazin avea destinație clar delimitată, pentru bărbați, femei și militari.

Izvorul care a dat și numele băilor se află în incinta pavilionului și este captat prin amenajarea unui bazin etanș peste izvorul propriu zis. Apa izvorului face parte din categoria apelor clorosodic – calcic, bromiodurat, sulfuros.

La ora actuală, Baia Apollo este muzeu privat și este amenajat pentru vizitare, inițiativa aparținând administratorului pavilionului, Iancu Dumitru. Sălile au fost redenumite in funcție de personalitățile care au fost aici pentru tratament.

Turiștii care ajung în stațiune se declară încântați de muzeul Baia Apolo, mulți dintre ei afirmând că stațiunea i-a surprins plăcut.

De același autor

Related Articles