Autoritățile pun umărul pentru a schimba imaginea staţiunii Băile Herculane. Planuri mari pentru zona 7 Izvoare şi vecinătatea gării

Primăria Băile Herculane va iniţia un PUZ pentru a amenaja în zona gării, o parcare supraetajată şi o pasarelă pietonală pentru ca cetăţenii să traverseze stradă în siguranţă. De asemenea se are în vedere mutarea chioşcurilor din faţa gării, unde se va construi un trotuar larg. Toate acestea au fost abordate în cadrul unei întâlniri de lucru convocate  de către preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca.

Președintele Romeo Dunca și arhitectul șef Luminița Munteanu i-au invitat la o întâlnire de lucru, în Băile Herculane, pe directorul Sucursalei Regionale CFR Călători Timișoara, Ion Stoichescu, directorul regional al DRDP Timișoara din cadrul CNAIR, Horațiu Simion, directorul executiv OCPI Caraș-Severin, Rusalin Mureșan, primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău, primarul comunei Mehadia, Grigore Bardac și reprezentanții Herculane Project.  Discuțiile s-au purtat pe marginea lucrărilor de reabilitare a uneia dintre cele mai frumoase gări din România și pe necesitatea găsirii unor soluții pentru construcțiile din imediata apropiere a monumentului istoric.

Preşedintele Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca: Discuții aplicate nu le puteam avea decât la fața locului, la gara din Băile Herculane, unde am revăzut exact starea construcțiilor amplasate în imediata vecinătate a monumentului istoric și situația juridică a terenurilor. M-a bucurat vestea restaurării de către CFR a gării din Băile Herculane, este și motivul pentru care ne-am mobilizat rapid pentru că trebuie să sincronizăm momentul finalizării lucrărilor de modernizare cu desființarea clădirilor ilegale pentru a pune, cu adevărat, în valoare un monument emblematic pentru Caraș-Severin.

Continuate la sediul primăriei, discuțiile au adus în prim plan necesitatea reglementării aspectelor urbanistice motiv pentru care Primăria orașului Băile Herculane va iniția un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona gării.

Preşedintele Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca: Un prim pas pentru reglementarea aspectelor urbanistice cade în sarcina primăriei care va iniția un nou PUZ pentru zona gării. Am convenit ca în ceea ce priveşte zona 7 Izvoare, împreună cu Ordinul Arhitecţilor, să fie propus un concurs de soluţii care să includă zonă pietonală şi piste de biciclete.

Problema zonei 7 Izvoare şi accesul turiştilor va fi rezolvată tot cu un PUZ ce va cuprinde continuarea trotuarului de pe Drumul Roman precum şi o pistă de biciclete care vor deservi accesul în zona 7 Izvoare alături de transportul în comun. Se va interzice camparea sau parcarea în zona cădiţelor, fapt ce va debloca în totalitate traficul.

Gara Băile Herculane, administrată de CNCF CFR SA, a fost inclusă în proiectul “Modernizarea/Reabilitarea a 47 de stații de cale ferate din Romania SRCF Timișoara – Lot Stația Băile Herculane”, proiect ce face parte din Master Planul General de Transport al Romaniei cu finanțare prin POIM. Actele necesare eliberării certificatului de urbanism în vederea restaurării gării au fost depuse la Consiliul Județean Caraș-Severin la finalul lunii martie 2021.

1 COMENTARIU

  1. Pasaj larg subteran, cu trepte rulante, cu acces de pe peron si de pe trotuarul preconizat din fata garii. Acolo e nevoie de o interventie generala, pe ambele parti de sosea, de la intrarea in zona dinspre Toplet pana la iesirea spre Mehadia si spre Pecinisca. Herculanele, Clisura, Anina-Oravita, Semenicul si Muntele Mic cred ca sunt reperele unui circuit turistic ce poate revitaliza economia unui judet prabusit din multe puncte de vedere. Orsova, din perspectiva asta, ar trebui sa revina in Banat si facut o politica inteligenta, coerenta impreuna cu Timisul, cu Timisoara. Doamnelor, domnisoarelor si domnilor politicieni si varfuri ale intelighentiei din Banat, faceti grupuri de lucru, creati curente, dezvoltati-le si apoi puneti in practica idei care sa duca regiunea, care in acest moment este una decazuta, pe o pozitie pentru care veti ramane in istorie! Nu va mai complaceti in postura in care sunteti acum, incurajati noul care poate pune in valoare vechiul si geografia, istoria si traditia, modernizati si adaptati-va trendurilor ce au dezvoltat regiuni aparent fara sanse, fara perspectiva!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles