[AUDIO]Sezonul murăturilor, la parametrii de avarie în Caraş-Severin

Criza începe să scoată colții tot mai puternic şi în Caraş-Severin. Producătorii abia că se mai zăresc de după munții de legume de pe tarabe pentru că, marfa, deşi multă, zace în piață și prea puțini sunt cei care se încumetă să o mai cumpere din cauza preţurilor tot mai mari.

Deși suntem în plin sezon de pregătire a conservelor pentru iarnă, unii dintre cărăşeni au cămările aproape goale. Preţurile prea mari încă îi ţin în aşteptare:

N-am apucat să mă pregătesc. Încă mai prospectați piața? Da.”

De murături v-ați apucat? Încă, nu.

Prețurile cum sunt? Foarte mari; 7 lei kilogramul de roşii, nu poţi să te apropii. La pensia mea de 1000 de lei, de unde?

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, legumele s-au scumpit, fapt confirmat şi de vânzătorii de pe tarabe, care, deşi sunt conştienţi de acest lucru se plâng că piaţa merge foarte slab, rămân cu marfa nevândută şi sunt nevoiţi să arunce mai mult de jumătate din aceasta:

Prețurile nu sunt deloc mici şi îi sperie scumpirile din perioada asta. Față de toamna anului trecut s-au scumpit, sunt aproape duble”, spune o vânzătoare din Ezeriş.

Pentru murături foarte slab se cumpără în perioada aceasta. Toată lumea comentează prețurile, dar raportat la ce se întâmplă peste tot, trebuie și noi să trăim. De exemplu, anul trecut în toamnă am vândut gogoșarul cu 8 lei, acum îl am cu 9 şi nu e bun, am discuţii cu lumea“, a adăugat şi o producătoare din Fârliug.

În prezent legumele de sezon de pe tarabe, precum cartofii se vând cu prețuri cuprinse între 3,5 și 4 lei/kg, roșiile între 7 şi 10 lei în funcţie de soi şi calitate, gogoşarii cu 8 lei, ardeiul între 5 şi 7, ceapa şi vinetele cu 5 lei/kg şi dovleceii între 1,5 şi 2 lei bucata.

De același autor

Related Articles