[AUDIO]Mai puţine clase de liceu la Reşiţa în viitorul an şcolar

Planul de şcolarizare pentru anul 2023-2024 a fost reanalizat săptămâna trecută în cadrul unei şedinţe, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin.

Conform inspectorului şcolar general adjunct, Petrică Belciu, scăderea populaţiei şcolare a dus şi la reducerea numărului de clase la anumite unităţi de învăţămant liceal din Reşiţa.

Motivele diminuării cu trei clase de învăţământ liceal teoretic, câte o clasă la Colegiul Naţional “Mircea Eliade”, Colegiul Naţional “Diaconovici Tietz” şi Liceul Teoretic “Traian Vuia” din Reşiţa faţă de existentul 2022-2023 au fost: criteriul legislativ, economic, geografic, demografic, socio-economic şi relevanţei.

Au fost stabilite şi câteva criterii de departajare între liceele teoretice şi vocaţionale: locul în topul liceelor naţionale, mediile de admitere ponderate pe specializări, gradul de realizare a cifrei de şcolarizare după prima etapă de admitere, ratele de promovare la examenele naţionale, numărul de opţiuni valide pentru specializările şcolarizate în anul şcolar 2023-2024.”

Colegiul Naţional “Traian Lalescu” din Reşiţa a fost singurul care a îndeplinit toate criteriile, motiv pentru care nu a fost diminuat numărul de clase.

“În toate analizele pe care noi le-am făcut la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean, într-adevăr Liceul “Traian Lalescu” Reşiţa a fost pe locul I.

Poate că s-ar părea subiectivă analiza Inspectoratului Şcolar dar, dacă ne uităm la topul la nivel naţional al liceelor, făcut de Ministerul Educaţiei, pe locul 87, deci în top 100, se află Colegiul Naţional “Traian Lalescu”, pe locul 272 naţional este Liceul Teoretic “Traian Vuia”. Avem pe poziţia 318 Colegiul Naţional “Diaconovici Tietz” şi pe locul 411 naţional avem Colegiul Naţional “Mircea Eliade”.

Nu este tocmai o situaţie atât de confortabilă dar, Inspectoratul Şcolar îşi asumă, în primul rând, o educaţie de calitate pentru toţi elevii din Caraş-Severin, iar în cazul de faţă special pentru elevii municipiului Reşiţa,” a declarat pentru postul nostru de radio, inspectorul şcolar general adjunct, al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Petrică Belciu.

La şedinţa de lucru de la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin au participat prefectul judeţului, Ioan Dragomir, viceprimarul Reşiţei, Mădălina Chiosa, directorii liceelor din Reşiţa şi reprezentanţii sindicatelor.

Cele mai citite

Related Articles