[AUDIO]CARAȘ-SEVERIN – Crește alocația copiilor, scade numărul beneficiarilor – INFORMAȚII UTILE

De la un an la altul alocația copiilor se mărește cu 100% din rata medie anuala a inflatiei. Aparent lucrul acesta se va întampla și începând din 1 ianuarie 2022. Totuși… este vorba despre 7 lei pe an… cam aceasta este în medie valoarea majorării alocațiilor influențată de rata inflației. Începând cu prima zi a următorului an, la cuantumul actual primit de un copil cu vârsta de până în 18 ani (sau chiar și peste dacă acesta se află în timpul studiilor liceale, ori postliceale, până la finalizarea acestora), se vor mai adăuga 29 de lei, o majorare tot cu 100% din rata inflației. Așadar de la 214 lei va ajunge să fie 243 de lei.

Urmând același principiu și alocațiile copiilor care dețin un anumit grad de hadicap se vor majora cu 59 de lei, de la 427 de lei ajungând la 486 de lei.

8 milioane și jumătate lunar în CS

În județul Caraș-Severin, beneficiază de alocație de stat, ca punct de referință fiind luna septembrie, un număr de 37.960 de copii. Pentru aceștia se plătește în fiecare lună aproximativ suma de 8.500.000 de lei.

Dintre cei 37.960 de copii, 1.840 sunt încadrați în grad de handicap, am aflat de la directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin, Elena Solomonesc.

Crește numărul copiilor cu handicap

Toate acestea însă sunt cifre raportate la anul 2021, luna septembrie, totuși, potrivit aceleași surse, anul acesta copiii beneficiari de alocație de stat, care nu sunt încadrați în niciun grad de handicap, este mai mic cu aproximativ 1.000 de copii.

Dacă acum plătim pentru 37.960, în luna septembrie a anului 2020 plăteam pentru un număr de 38.772. Deci se observă că numărul copiiilor beneficiari de alocație de stat este în scădere.” A declarat pentru Radio Reșița, Elena Solomonesc.

Cu toate acestea, privind cifrele se observă o creștere a numărului de copii încadrați într-un anumit grad de handicap, de la 1.235 de copii anul trecut în luna septembrie, la 1.440 de copii aflați în plată. Adică, este vorba despre 205 mai mulți copii încadrați într-un anumit grad de handicap față de 2020.

Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin:

INFORMAȚII UTILE

Valoare alocatie copii 2021

 De la 1 ianuarie 2021, cuantumul alocatiei pentru copii este urmatorul:

 – 427 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani si copii cu handicap;

– 214 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani.

 Cand se vireaza alocatiile pe card

Data la care alocatia copiilor intra alocatia pe card poate sa varieze in anumite situatii.

Plata alocatiei de stat pentru copii se realizeaza prin mandat postal sau transfer bancar in cont curent personal sau cont de card.

Potrivit site-ului portalinvatamant.ro, legal nu este stabilita o data pentru intrarea alocatiilor pe cardul parintilor, insa, de obicei, banii intra pe data de 8, pentru luna anterioara. Daca data de 8 cade in weekend, exista posibilitatea ca banii sa intre in cont vinerea sau lunea.

Schimbare cont alocație copil

Parintii care doresc sa schimbe contul in care primesc alocatia copilului trebuie sa aiba asupra lor un extras din contul respectiv, cu care sa mearga la “Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului”. Acolo vor depune o cerere de virare a alocatiei in contul specificat.

Schimbare adresa alocație copil

In cazul in care familia se muta si adresa se schimba, iar parintii vor sa primeasca alocatia prin posta, acestia trebuie sa mearga la Directia muncii, birou sau compartiment “Alocatii copii” si sa aiba asupra lor o copie dupa cartea de identitate cu noua adresa.

Cuantumul alocatiilor de la 1 ianuarie 2022

 Urmatoarea majorare a alocatiilor de stat ale copiilor a fost mutata in ianuarie 2022, nu in iulie 2021, asa cum se planificase initial.

 Concret, de la 1 ianuarie 2022, cuantumul alocatiilor va fi:

486 lei pentru copiii cu varsta de pana la doi ani (sau de pana la trei ani, in cazul copilului cu handicap);

243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre doi si 18 ani, precum și pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora;

486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre trei si 18 ani, in cazul in care copilul are handicap.

Cand, ce si unde se depun actele pentru alocatie copil nou nascut

Copilul nou nascut are dreptul la alocatie, dar familia trebuie sa depuna anumite documente la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectorului in care locuieste.

Acte necesare pentru alocaţia de stat pentru copii:

    1. cerere tip;

    2. copie CI/BI parinti – 1 copie xerox pentru mama si 1 copie xerox pentru tata;

    3. copie si original – certificat de nastere copil;

    4. copie si original –  livret de familie- actualizat ( se trece copilul in livretul de familie la Oficiul de Stare Civila;

    5. copie hotarare de incredintare, daca este cazul;

    6. copie hotarare de adoptie, daca este cazul;

    7. copie acte resedinta, in cazul in care unul dintre parinti sau ambii are/au resedinta intr-una dintre tarile U.E;

    8. extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar

 Atentie! Dosarul pentru alocatie trebuia depus in termen de 30 de zile de la data nasterii copilului. 

Cand se suspenda alocatia de stat

 Plata alocatiei se suspenda in urmatoarele situatii:

 – daca timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a incasat drepturile cu titlu de alocatie de stat.

Recuperare alocatie copil neridicata: reluarea in plata, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe baza de cerere scrisa intocmita de reprezentantul legal al copilului, care se inregistreaza la agentia teritoriala.

– daca un elev acumuleaza intr-un semestru intre 10 si 19 absente nemotivate, alocatia pentru sustinerea familiei scade cu 20%. Daca lipseste 20 de ore de la scoala, suma se injumatateste. Iar daca numarul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept.

sursa foto: dgaspc4.ro

De același autor

Related Articles