[AUDIO] Zonele montane din Caraş-Severin şi Hunedoara vor fi deservite de un elicopter SMURD

Promisiunile făcute de secretarul de stat Raed Arafat încep să prindă contur, iar pe Aeroportul din Caransebeş vor fi operaţionale alte două elicoptere.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spunea în această toamnă, la Oţelu Roşu, unde a avut loc exerciţiul ForFirEx 2019, că prin Programul Operațional Infrastructură Mare se vor achiziționa mai multe elicoptere care vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviație începând cu 2021. Ei bine, două dintre aceste aparate vor ajunge la Caransebeş.

„Zonele montane vor avea trei elicoptere. Unul în zona de aici, una va fi zona Braşovului şi va fi zona Suceava-Neamţ. Rezultatul va fi o intervenţie mult mai eficientă şi mai rapidă în munte”.

Conform unei adrese semnată de ministrul Afacerilor Interne, Ion-Marcel Vela, la Caransebeș se intenționează dislocarea unui elicopter mediu SAR și a unui elicopter ușor pentru intervenții SMURD în zona montană.

„Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) derulat cu finanțări europene nerambursabile, au fost identificate fonduri pentru achiziția a 6 elicoptere medii / grele și 6 elicoptere ușoare care vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviație începând cu prima parte a anului 2021. Având în vedere că la Caransebeș se intenționează dislocarea unui elicopter mediu / greu SAR și a unui elicopter ușor pentru intervenții SMURD în zona montană, pe lângă cel care deja operează în zonă, necesitarea de reglementare a statutului juridic al locației în care funcționează Unitatea Specială de Aviație Caransebeș și a investițiilor în infrastructura existentă constituie o urgență pentru Ministerul Afacerilor Interne”.

Consilierii județeni cărășeni și-au dat acordul pentru transmiterea unor terenuri şi clădiri aflate pe Aeroport, din domeniul public al județului, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, spune preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu.

„În procedură de urgență a fost un proiect de hotărâre introdus în urma unei solicitări de la Ministerul de Interne prin care ni se solicită acordul privind transmiterea acestor imobile pentru care Inspectoratul General de Aviație avea drept real de administrare pe 99 de ani, în vederea derulării unei investiții cu fonduri europene și anume achiziția unor elicoptere. În ipoteza în care această transmitere de imobile va fi realizată, ni se spune în acea adresă, că la Aeroportul din Caransebeș, la subunitatea care funcționează în cadrul Inspectoratului General de Aviație vor fi transferate două elicoptere din cele 12 achiziționate”.

De același autor

Related Articles