[AUDIO] Ziua Limbii Maghiare în România: La Reşiţa evenimentul va fi marcat literar, marţi, 15 noiembrie

Ziua limbii maghiare este marcată, în fiecare an, la data de 13 noiembrie, fiind instituită prin Legea 279/ 2015, iniţiată de grupurile parlamentare ale UDMR.

Propunerea legislativă a UDMR privind declararea zilei de 13 noiembrie ca zi a limbii maghiare a fost adoptată de Senat la 16 iunie 2015, aceasta fiind prima Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 13 octombrie 2015. În expunerea de motive, iniţiatorii au susţinut că instituirea Zilei limbii maghiare reprezintă un prilej pentru a face cunoscute „valorile care animă minoritatea maghiară, tradiţiile şi obiceiurile ungureşti”, se arată pe site-ul www.cdep.ro şi că, în această zi, urmează a fi organizate „manifestări culturale, prezentări de carte, precum şi omagieri ale unor personalităţi ale comunităţii maghiare, spectacole cultural-artistice, oferind astfel, într-un mod instituţionalizat, posibilitatea ca reprezentanţii altor etnii să aibă acces la universul cultural maghiar”.

Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei limbii maghiare a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis, la 11 noiembrie 2015, iar Legea 279/ 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial la 17 noiembrie 2015.

Potrivit Legii 279/ 2015 pentru instituirea acestei zile, cu această ocazie se organizează, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii maghiare, manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Acestea pot fi sprijinite de către autorităţile administraţiei publice locale şi de organizaţiile nonguvernamentale interesate în aceste evenimente. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, iar în instituţiile de învăţământ în care se predă limba maghiară ca limbă maternă, la 13 noiembrie se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei zile.

Etnicii maghiari din Reşiţa vor marca momentul, în după-amiaza zilei de marţi, 15 noiembrie de la ora 17.00 la sediul Asociaţiei Culturale „Platanus”, printr-un amplu program literar. Conform preşedintelui acestei entităţi culturale, Ladislau Kun, cei prezenţi vor citi poezii şi proze scurte din scrierile autorilor maghiari.

Ladislau Kun

De același autor

Related Articles