[AUDIO] Ziua limbii şi a diasporei maghiare în România, sărbătorită la nivel central, în acest sfârşit de săptămână la Aiud. O delegaţie a organizaţiei judeţene Caraş-Severin este prezentă la eveniment

Ziua limbii maghiare este marcată, în fiecare an, la data de 13 noiembrie, fiind instituită prin Legea 279/ 2015, iniţiată de grupurile parlamentare ale UDMR, respectiv a diasporei maghiare în 15 noiembrie.

Preşedintele Asociaţiei Culturale „Platanus” Reşiţa, Ladislau Kun a precizat pentru Radio Reşiţa că, alegerea datei nu este întâmplătoare. În anul 1844 în 13 noiembrie, limba maghiară a fost recunoscută ca fiind singura limbă oficială de expresie din Ungaria, pe vremea acea parte a Imperiului Habsburgic.

Cu prilejul sărbătoririi zilei limbii maghiare în România, maghiarii din diaspora s-au deplasat la Aiud în judeţul Alba unde vineri, 11 şi sâmbătă, 12 noiembrie iau parte la un eveniment festiv organizat la nivel central. Din Caraş-Severin, prezenţi la întâlnirea de la Aiud sunt preşedintele Organizaţiei judeţene a UDMR Caraş-Severin, Melania Costan şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Platanus”, Ladislau Kun.

În fiecare an la 15 noiembrie se sărbătoreşte diaspora maghiară şi reprezentanţii acestei etnii din întreaga Românie se întâlnesc şi discută problemele maghiarilor din diasporă, adică din judeţele ţării. Cu această ocazie se sărbătoreşte şi ziua limbii maghiare, care este marcată oficial în 13 noiembrie. Din Caraş-Severin, la şedinţa diasporei maghiare s-au deplasat două persoane şi-anume: preşedintele Organizaţiei judeţene a UDMR Caraş-Severin şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Platanus” Reşiţa. Sâmbătă, 12 noiembrie în cadrul Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” va fi susţinut un amplu program artistic festiv. Pe lângă invitaţii din diaspora, la eveniment sunt prezenţi oaspeţi de la nivel central, Parlament, ambasadă, UDMR şi aşa mai departe. La nivel local marţi în data de 15 noiembrie se va face o întrunire plus un eveniment cultural dedicat acestei zile.

Conform lui Ladislau Kun, la nivel local etnicii maghiari din Reşiţa vor marca momentul, în după-amiaza zilei de marţi, 15 noiembrie de la ora 17.00 la sediul Asociaţiei Culturale „Platanus”, printr-un amplu program literar. Cei prezenţi vor citi poezii şi proze scurte din scrierile autorilor maghiari.

Sursa foto: Kun Ladislau

De același autor

Related Articles