orb-nevazatorRealizând un bilanţ al personelor cu dizabilităţi din judeţul Caraş-Severin, directorului executiv adjunct al Direcţiei de asistenţă socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, Lucian Lotoroşanu, a precizat că în judeţul Caraş-Severin sunt 12.077 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 1.454 sunt minori. Acesta a precizat că 481 de minori sunt cu un grad grav de handicap, 338 sunt cu un grad accentuat, iar 635 au un grad mediu de handicap.

În ceea ce priveşte adulţii cu dizabilităţi din judeţ, 3.454 sunt încadraţi cu grad grav de handicap, 6.658 sunt cu grad accentuat şi doar 511 sunt încadraţi cu grad mediu. Aceştia însumează un număr de 10.623.

Potrivit directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa, Cosmin Enuică, în Reşiţa sunt 1.202 pesoane cu handicap dintre care 35 sunt minori. Dintre minori 25 sunt încadraţi cu grad grav de handicap şi doar 10 sunt cu grad accentuat.

Dintre adulţi 302 au grad grav şi 865 au grad accentuat. Din totalul persoanelor cu handicap grav din municipiul Reşiţa, doar 149 au solicitat asistent personal, iar 496 sunt indemnizaţi, a mai precizat Cosmin Enuică.

Ovidiu Babolea a stat de vorbă cu o personană cu grad grav de handicap. Ştefan Gaşpar şi-a pierdut vederea în urmă cu 23 de ani. El s-a născut cu o problemă de vedere, iar la vârsta de 15 ani a dobândit o retinopatie pigmentară care i-a luat vederea complet. A urmat şcoala de nnevăzători la Cluj unde a făcut inclusiv postliceala.

În acest moment este aproape independent. Este angajat la policlinica Staţionar nr. 2 din Reşiţa ca asistent balneo-fizio-kineto-terapeut şi recuperare. Se deplasează singur, cunoaşte oraşul, este nedespărţit de bastonul lui alb şi „vede” lumea cu un optimism de invidiat.

Chiar dacă de 23 de ani trăieşte în întuneric, Ştefan Gaşpar, membru al Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Timiş – Caraş-Severin, este mereu cu zâmbetul pe buze şi este un învingător în lupta cu lumea văzută prin ochi… pentru că el o vede prin toate celelalte simţuri. Asta chiar dacă un zâmbet, culoarea unei flori sau imaginea unui apus, pentru Ştefan Gaşpar sunt doar nişte cuvinte care definesc ceva.

Ascultaţi un reportaj realizat de Ovidiu Babolea: