[AUDIO] Zeci de persoane angajate la negru şi amenzi de sute de mii de lei în Caraş-Severin

inspectia munciiAmenzi în valoare totală de 408.500 lei, au fost aplicate în urma controalelor efectuate de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin.
Aceştia au depistat 34 de persoane care munceau la negru şi au aplicat amenzi, în acest sens, de 280.000 de lei. Şase dintre aceste persoane lucrau pentru aceeaşi firmă, astfel că ITM Caraş-Severin a făcut denunţ penal faţă de angajatorul în cauză. Potrivit legii, dacă o firmă are cinci sau mai multe persoane care lucrează fără forme legale de angajare acest fapt este caz penal, iar inspectorii ITM trebuie să denunţe în instant angajatorul depistat.
În domeniul Relaţiilor de Muncă au fost constatate 237 de deficenţe în urma celor 112 controale efectuate luna precedent. Pe lângă amenzile aplicate pentru munca la negru, aceşita au mai dat amenzi în valoare de 48.500 de lei. Astfel că, în acest domeniu, au fost aplicate amenzi totale de 328.500 de lei. Principale deficienţe constatate de către inspectorii de muncă sunt: neîncheierea unui contract individual de muncă, nerespectarea programului de lucru şi a timpului legal de odihnă, neîntocmirea dosarelor de personal şi a regulamentului de ordine interioară, etc.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 80 de controale şi au fost constatate 133 de deficenţe. În urma acestora au fost aplicate amezi de 80.000 de lei. Pe parcursul lunii iulie au fost comunicate la ITM Caraş-Severin cinci accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de lucru.

Purtătorul de cuvânt al ITM Caraş-Severin, inspector Eugenia Mihăescu:

De același autor

Related Articles