[AUDIO] Zăpezile de altădată se lasă aşteptate în staţiunile montane din Banat

În staţiunile montane din Banat, hotelierii aşteaptă iernile de altădată.

Chiar dacă a nins zilele trecute, în staţiunile montane Semenic şi Muntele Mic, temperaturile sunt pe plus, iar zăpada nu este tocmai bună pentru schi. Petru Iacob zis Ricky – reprezentantul Serviciului Salvamont de pe Muntele Mic, spune că deşi nu este zăpadă suficientă, turiştii nu ezită să vină în staţiune să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în compania familiei şi a prietenilor:

Pensiunile sunt deschise majoritatea, se pot închiria ATV-uri, săniuțe, dar încă nu se poate schia. Drumul este la nivel de asfalt. Avem deja şi turişti, în jur de 30-40 cu copiii pe la săniuș și așteptăm lumea să vină. Zăpada este numai bună pentru plimbare, bulgăreală, săniuș. Avem parte de vânt, sunt plus 3 grade, sperăm însă ca în weekend-ul viitor să avem şi mai multă zăpadă. De luni se răcește vremea și atunci sperăm şi la mai multe precipitații.”

La polul opus, aceeaşi situaţie. Chiar dacă zăpada de pe Semenic măsoară 20 de centimetri, plouă şi este destul de cald, a transmis la investitorul privat Sorin Minda, care în ciuda condiţiile meteo deloc prietenoase, aşteaptă turiştii pe platou pentru că drumul este deschis, aerul curat, focul în sobe e făcut, iar meniurile aşteaptă să fie consumate:

Avem zăpadă de vreo 20 de centimetri, drumul e negru, adică a fost curățat și este accesibil. Pe munte bate vântul și sunt 4 grade cu plus. Mai avem o săptămână de așteptat până vine iarna. De duminică seara se anunță temperaturi negative și ninsorile alea pe care le vrem cu toții. Acuma ne atinge cu degetul iarna și ne dă doar gheonturi. Dar, va veni cu siguranță de săptămâna viitoare. Noi suntem oricum aici. Dacă cumva aveți de gând să beți un vin fiert sau o țuică fiartp sau poate să mâncați o fasole, vă așteptăm. Zăpada, din păcate, e foarte umedă și foarte grea, deci nu este bună pentru săniuş, dar reprezintă o bază bună dacă va îngheța și va ninge apoi peste, va fi perfect“.

Staţiunile montane îşi aşteaptă turiştii chiar dacă zăpezile de altădată întârzie să vină, pentru că drumurile sunt practicabile, iar cabanele deschise şi pregătite.

Reprezentanţii Drumurilor Judeţene Caraş-Severin recomandă iubitorilor muntelui să se echipeze corespunzător şi să aibă autoturismele dotate pentru iarnă. 

De același autor

Related Articles