[AUDIO] Tot mai mulţi cardiaci în Banat?

Ziua Naţională a Inimii este marcată în fiecare an în data de 4 mai. Cu acest prilej se încearcă o creştere a gradului de conştientizare publică privind riscurile afecţiunilor cardiovasculare, manifestate într-un număr tot mai mare în secolul 21.

Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Probleme sunt şi în Banat mai ales după cei 2 ani de pandemie. Cărăşenii nu stau bine la acest capitol sunt peste 20 mii de cardiaci înregistraţi în judeţul nostru dar în realitate cifrele sunt mult mai mari atrag atenţia medicii. Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor.

Ministerul Sănătății va continua și în acest an acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în mai multe spitale din ţară.

Sursa foto: Arhiva RRR

De același autor

Related Articles