Programele de minimis acordate fermierilor sunt gândite să încurajeze o necesitate a acestora, a subliniat pentru Radio Reşiţa secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Aurel Simion, prezent zilele trecute la Reşiţa.

Autoritățile au alocat un buget total de 6 milioane de lei, bani meniți să-i stimuleze pe agricultorii care nu mai consideră profitabile aceste culturi, având în vedere că în România se importă peste 70% dintre plantele aromatice.

Aurel Simion a declarat că, pe lângă tomate şi usturoi se vor acorda anul acesta subvenţii şi pentru alte legume, dar şi pentru plantele aromatice şi soia:

Aurel Simion

Aurel Simion – secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Printre culturile de verdețuri și plante aromatice care s-ar putea încadra sunt cele de: lavandă, cimbru, mentă, rozmarin, leuștean, tarhon, salvie, creson, muştar şi cimbrișor.

Este al treilea program de acest fel, anunțat de autorități, după noul ajutor de minimis pentru tomate, respectiv programul de sprijin pentru cultura de usturoi. ”A reieșit și din balanța comercială că și în acest sector al plantelor aromatice ar trebui să acordăm pe o anumită perioadă acest ajutor de minimis pentru a revigora acest domeniu”, a declarat secretarul de stat Aurel Simion, în cadrul unei conferințe de presă.

Conform Institutului Național de Statistică, cele mai recente date disponibile arată că, suprafața cultivată cu plante aromatice sau medicinale a scăzut de aproape 10 ori în ultima decadă, de la peste 16.000 de hectare cultivate în 2010, la mai puțin de 1.700 în 2019.

Sursa foto: Agrointeligenta