[AUDIO] Specialiştii în nutriţie: Oamenii ar trebui să fie mai conștienți că ceea ce mănâncă nu le afectează doar buzunarul ci le influenţează şi sănătatea. Ar fi bine să țină aproape de producătorii locali, pe internet sau în piețe!

Oamenii ar trebui fie mai conștienți că ceea ce mănâncă le determină sănătatea şi să țină aproape de comercianții locali, pe internet sau în piață. Sănătatea lor stă în ceea ce consumă în fiecare zi, iar alimentația cât mai naturală şi cât mai proaspătă este totul de ceea ce au nevoie, spun specialiştii în nutriţie.

în pieţe, atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii sunt convinşi că produsele din grădină sunt net superioare, în raportul calitate-preţ, faţă de cele din supermarket-uri:

Vox piaţă

Specialiştii nutriţionişti spun că, dacă cumpărăm doar din supermarket, pierdem la capitolul sănătate.

  • Să ne gândim la traseul unui fruct care vine din Turcia, Grecia, Israel sau Africa de Sud parcurge mii de kilometri. Acel aliment este cules într-o formă destul de necoaptă, astfel încât să nu ajungă la noi ofilit. Este dat cu tot felul de substanțe tocmai pentru a rezista, pentru a fi proaspăt când ajunge la noi în magazin și e marketat că fiind un produs premium. Cu cât un aliment este cules mult înainte de a fi gata pentru a fi consumat, deci necopt practic, cu atât el își pierde din nutrienți.”

Producătorii autohtoni se deosebesc de restul vânzătorilor în funcție de marfa pe care o pun pe tarabă.

Potrivit Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, în piețele din întreaga ţară, în jur de 800.000 de mici producători pun zilnic pe tejghea marfă proaspătă. Consultanţii în nutriție recomandă clienților să deschidă un dialog cu piețarii, să afle cum sunt produse şi de unde vin legumele. Doar așa pot fi siguri că mănâncă ceva “local”.

Legumele şi fructele cumpărate de la producători au un gust mai bun și ai tendința să consumi mult mai multe. Consumând mai multe fructe și legume, ai un aport mai mare de vitamina C, care te ajută să îți protejezi corpul de viroze, răceli, de Covid și să îți crești astfel imunitatea. Și la partea de mezeluri, pentru că și ele se găsesc la producători locali, acestea nu conțin altceva decât carne și condimente față de mezelurile din supermarket-uri care au în listă zeci de ingrediente. De aici rezultă şi sănătate mult îmbunătățită.

La fel ca și în alte domenii de activitate, producătorii autohtoni s-au adaptat şi şi-au mutat afacerea în online, făcând comerț cu produse proaspete pe internet. Dar pentru că nu mulți dintre cumpărători şi mai ales cei în vârstă nu sunt obișnuiți să îşi facă cumpărăturile online, majoritatea se vor orienta către supermarket-uri cumpărând de acolo marfă de import cu mulţi nitraţi.

Cel mai avantajos mod pentru producătorii autohtoni pentru a-şi desface în condiţii bune fructele şi legumele din grădină sau din câmp ar fi formele de asociere, care însă lasă încă mult de dorit în Caraş-Severin.

La nivel naţional se schimbă comportamentul de consum, iar magazinele locale iau faţa supermarketurilor moderne, vânzările cresc astfel de câteva ori, iar orientarea consumatorului către afacerile locale şi alegerea de produse româneşti de la producătorii autohtoni este evidentă.

Hardy Cvoica a luat pulsul pieţelor şi a aflat:

Vox cumparatori si vanzatori

Analiştii economici spun că, anul acesta, la nivel naţional, comerţul local, respectiv reţelele dezvoltate de micii antreprenori, evoluează mult mai bine decât cele moderne ale marilor retaileri.

În opinia specialiştilor în nutriţie, oamenii ar trebui fie mai conștienți că ceea ce mănâncă le determină sănătatea, pentru că sănătatea lor nu stă în tot felul de suplimente alimentare prezentate în reclame. Sănătatea stă în ceea ce consumă în fiecare zi, iar de ceea ce au nevoie să fie sănătoşi este alimentația cât mai naturală, cât mai proaspătă decât tot felul de rețete care se prezintă pe internet pentru a le creşte imunitatea.

Sursa: www.g4media.ro/piata-sau-supermarket

De același autor

Related Articles