[AUDIO] Situația Băilor Neptun este din ce în ce mai gravă

S-a ajuns în punctul în care degradările extinse ale zidăriei necesită intervenții de restaurare masive. Dar Herculane Project în frunte cu Oana Chirilă, președintele asociației Locus și ,,Mama’’Herculane Project sunt siguri că pot schimba situația într-una favorabilă pentru stațiunea turistică, însa are nevoie de ajutorul cetățenilor cu aceeași pasiune pentru a susține financiar, prin donații, acest proiect. Fondurile provenite de la guvern sau Uniunea Europeană sunt restricționate de lege din moment ce terenul unde se află clădirea băilor este deținut privat, deci pe acel teren se află o serie de sechestre asiguratorii la DIICOT, iar această situație juridică împiedică de fapt accesarea fondurilor.

Tot mai multe degradări apar în timp, din cauză că ultimele intervenții pe zona de structură au fost făcute în anii 1970, un alt factor ce a afectat clădirea este lipsa instalațiilor hidrofuge, iar apa se infiltrează prin capilaritate, deteriorând podelele, pereții și acoperișul. Atunci când plouă, apa se revarsă către zidurile în structurale care sunt în spatele clădirii și mai avem, bineînțeles, anumite infiltrații și în zonele de acoperiș. Herculane Project nu a reușit să intrevină în acea zonă acum 3 ani, trecerea timpui a făcut ca acoperișul să se degradeze mult mai sever. Intervențiile de urgență cum Herculane Project tot au făcut până acum sunt bune, dar nu suficinte, este nevoie de lucrări mai ample care să salveze monumentul cu adevărat, să-l consolideze și să-l mențină viață până la momentul la care o restaurare va fi posibil, un moment ce din păcate nu va veni foarte curând.
Pragul financiar propus pentru a restaura Băile Neptun este de 60.000 de euro, Herculane Project a strâns deja o parte din această sumă, aproximativ 15.000 de euro. Pentru asociație sunt foarte multe sarcini, de altă parte, situația juridică îi împiedică să avanseze din punct de vedere al intervențiilor pe care și le-au dorit să le facă. Oana Chirilă și Herculane Project sunt rescunăscători pentru toți cei care au contribuit. ,,Tot ce s-a făcut până acum la băi a fost prin sprijinul societății civile și nicidecum prin sprijinul statului’’.
Guvernul nu poate să ofere fonduri, dar asta nu înseamnă că trebuie să stea cu mâinile în sân, statul român ar putea să se implice pe multe alte aspect. În constituție există un articol în care spune foarte clar protejarea patrimoniului și a culturii este o prioritate, cu siguranță se pot găsi soluții. Situația acea juridică nu este fără de soluție, în sensul în care sunt niște chestiuni pe care atât Ministerul Culturii, cât și alte instituții care aparțin de minister pot face anumiți pași pentru a debloca situația, inclusiv din punct de vedere legislativ, în fond, legea spune momentan că nu se pot finanța cu bani publici proprietățile care sunt cu situații juridice incerte. Dar aici este vorba și despre un monument istoric de interes național, un monument istoric care este inclus pe lista celor 7 cele mai peripitate sitluri de patrimoniu din Europa. Programul 7 cele mai periclitate este condus de Europa Nostră în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții. De asemenea, are sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene. Asociația LOCUS a devenit parte din organizația EUROPA NOSTRĂ anul trecut în Decembrie. Lansat în 2013, acest program face parte dintr-o campanie a societății civile pentru a salva patrimoniul cultural în pericol al Europei. Crește gradul de conștientizare, pregătește evaluări independente și propune recomandări de acțiune. Acesta oferă, de asemenea, un grant de 10.000 euro per sit listat pentru a ajuta la implementarea unei activități convenite care va contribui la salvarea sitului.
,,Am făcut foarte multe adrese și către minister și către alte autorități, am informat tot timpul primăria și Consiliul Județean cu privire la situația în care se află băile, dar așteptăm și noi niște pași în plus din partea acestor autorități, fiindcă singuri nu putem’’, a spus Oana Chirilă.
Asociația Locus este optimistă în legătură cu proiectul, și nu dorește să dezamăgească, din moment ce rezultatele oferite până acum de Herculane Project, prin miile de persoane care au donat, ajutat și crezut, plus toată munca depusă îi fac să își urmeze ambiția de a salva stațiunea. Cei interesați de a susține acest proiect pot să o facă pe site-ul herculaneproject.ro.

Cele mai citite

Related Articles