[AUDIO] Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul cinstit în Episcopia Caransebeşului la zi de mare praznic

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit cu mare bucurie în Eparhia Banatului de Munte, în care există numeroase biserici, schituri și mănăstiri închinate acestui sfânt, întrucât, până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, era socotit ca ocrotitor al Banatului. Cel mai important sfânt lăcaș care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ilie este catedrala Episcopală din Caransebeș care a primit acest al doilea hram la târnosire de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În acest an Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent la această sărbătoare la Mănăstirea Vasiova din județul Caraș-Severin care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Încă din ajun Părintele Episcop a fost alături de obștea monahală și credincioșii acestei mănăstiri, săvârșind Slujba Vecerniei cu Litie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Și în ziua hramului, astăzi 20 iulie, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Vasiova în altarul de vară, unde mulți pelerini și credincioși, dar și autorități județene și locale au venit să se roage, mai ales că acest așezământ monahal este recunoscut pentru prezența izvorului tămăduitor. Despre existenţa izvorului cu apă tămăduitoare, aflat la intrarea în sfânta mănăstire, autorul Ioan B. Mureşianu în cartea Mănăstiri din Banat spune că „Minerul Alexe Perian şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit”.

PSF Lucian – Episcopul Caransebeşului

La această sărbătoare, răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă la 15 mai 1905 de către protopopul din Bocşa, Maxim Popovici. În numai trei luni, prin purtarea de grijă a ieromonahului Macarie Guşcă ajutat de sculptorul Petru Oancea din Vasiova, locaşul de cult a fost ridicat.

Biserica mănăstirii a fost sfinţită la data de 19 iulie 1907, în ajunul praznicului Sfântului Prooroc Ilie, de către Arhimandritul Filaret Musta, alături de protosinghelul dr. Iosif Traian Bădescu (viitorul episcop al Caransebeşului) şi de un sobor de preoţi. Planul bisericii este în formă de cruce şi este zidită din cărămidă. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic din Episcopia Caransebeșului, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. (diac. Pavel Canea)

De același autor

Related Articles