[AUDIO] Scade considerabil numărul pensionarilor din Caraș-Severin

De la an la an, tot mai puțini pensionari se află în evidențele Casei Județene de Pensii Caraș-Severin, numărul acestora fiind în prezent mai mic cu aproape 3.300 de persoane, față de câte au fost la finalul anului 2018 a declarat pentru Radio Reșița, Dorin Brăilă, directorul instituției cărășene.

Dorin Brăilă, directorul Casei Județene de Pensii a mai specificat că pensia medie pentru limita de vârstă și pensia anticipată, în Caraș-Severin, este de  1.584 de lei, însă cea mai mică indemnizație nu scade sub 800 de lei, chiar dacă pensia cuvenită în urma contribuțiilor sociale este sub această valoare.

Contribuții de 300 de lei, pensie de 800 de lei

De exemplu, dacă în urma calcului bazat pe contribuțiile sociale, din timpul anilor de muncă, pensia rezultată este de 300 de lei, până la 800 de lei, suma minimă aflată în plată la Casa Județeană de Pensii Caraș-Severin, instituția plătește o indemnizație socială.

Astfel „nici o persoană din județul Caraș-Severin nu primește, pensie plus indemnizație, sub suma de 800 de lei”, a declarat Dorin Brăilă, directorul Casei Județene de Pensii.

În această situație se află 13.156 de persoane din Caraș-Severin, însă la polul opus sunt magistrații din județ, care beneficiază de cea mai mare pensie, suma fiind în medie 10.968,43 de lei. Plată care se realizează atât din bugetul asigurărilor sociale  cât și din bugetul de stat.

Tot mai puțini pensionari

De la an la an scade drastic numărul pensionarilor din Caraș-Severin. În prezent sunt cu 3.274 de persoane mai puține aflate în plată, față de câți erau, în evidențele Casei Județene de Pensii, acum 3 ani, după cum ne spune directorul instituției, Dorin Brăilă.

Potrivit acestuia, la finalul anului 2018 erau în județ 78.023 de pensionari. În ultima zi a anului 2019 au fost cu 1.604 mai puțini pensionari, aflându-se în plată 76.419 de persoane. Scăderea a continuat și anul trecut, la finalul căruia au fost cu 1.265 mai puține persoane beneficiare de pensie, fiind în total 75.154 de pensionari în 2020, iar la finalul lunii octombrie a acestui an, 2021, sunt cu 405 mai puțini pensionari aflați în plată la Casa Județeană de Pensii Caraș-Severin, fiind în total 74.749 de persoane.

Așadar, după cum se observă, numărul acestora a scăzut destul de mult în județul Caraș-Severin”, a mai declarat pentru Radio Reșița, Dorin Brăilă, directorul Casei Județene de Pensii.

De același autor

Related Articles