[AUDIO-REPORTAJ] Ultimul drum – sau ce presupune îngroparea unui decedat de COVID

Spitale și cimitire pline, imagini pe care nu le uiți ușor. Daca înainte se spunea ca e scump sa trăiești, dar mai scump e sa mori, astăzi mulți au ajuns sa se roage sa mai găsească un loc liber in cimitir in care sa-si îngroape morții.

Cu peste o mie de persoane decedate de la începutul pandemiei, județul Caraș-Severin este pe primul loc in topul național la decesele raportate la populație. Si totuși mai sunt persoane care cred într-o teorie a conspirației.

Așa ca am plecat sa vedem care este realitatea si care este drumul de la morga spitalului pana la locul de veci , in Romania lovita de valul 4 al pandemiei de COVID-19.

Ce fac și încotro o iau cei care primesc într-o zi vestea ca o ruda a pierdut lupta cu virusul?

Servicii complete – prețuri pe măsură

Dar pana la groapa, avem nevoie de multe altele! Iar la început ajungem la serviciul cimitirelor administrat de Primăria Reșița.

Locurile în cimitir se primesc, doar în caz de deces și la rând, după principiul primului venit, iar 224 de lei este un loc în cimitir, pe o perioadă de 7 ani, apoi 250 de lei săpatul gropii, 100 de lei transportul de la capelă la mormânt și, pentru că Administrația Cimitirelor din municipiu oferă servicii complete, de la un sicriu de 1.000 de lei, prosoape, lumânări pentru preot și cantor, lumânări pentru familie și oameni, candele, haine pentru decedat, până la pomană, fie prin serviciu de catering, adică pachete de împărțit în cimitir, fie prin localul cu care colaborează Primăria, totalul este de aproximativ 3.920 de lei.

Totuși în căutarea unei alternative de preț, am fost și la o firmă privată de pompe funebre din Reșița unde totalul a ajuns la puțin peste 4.400, cu tot cu taxa COVID, care reprezintă riscul angajaților, dezinfectanți și procesul de dezinfecție, în valoare de 500 de lei.

Dacă persoana decedată a fost asigurată, familia primește un ajutor de înmormântare de 5.380 de lei, după care fie umblăm noi, să depunem acte și documente pe la ghișee, fie, contra unei alte taxe, de 100 de lei la Administrația Cimitirelor și 150 de lei la firma privată de pompe funebre, se ocupă ei de tot, iar dacă valoarea totală și finală este sub această sumă, restul de bani revin familiei.

Gropile la rând, nici o șansă la loc mai bun

Totuși nu am putut să rămânem împăcați cu gândul că locurile în cimitir se primesc, doar în caz de deces și la rând, după principiul primului venit, și am fost în cimitir, să vorbim cu cineva de acolo ca să luăm, contra unei „atenții”, un loc mai bun, mai aproape de aleea principală, însă insistențele noastre și ofertele generoase au primit un singur răspuns: poți să dai și milioane, miliarde, primești la rând, în marginea cimitirului, care se extinde cu o viteză de aproximativ 10 îngropări pe zi, după cum recunoaște un gropar.

Acolo, întâmpinați de zeci de gropi, ne-am afundat in noroi pana am reușit sa ajungem  la ceea ce avea sa fie o imagine pe care nu o uiți curând. Zeci de gropi săpate la marginea cimitirului. Si nici o șansa de negociere a unui loc mai bun. Primești ce mai găsești.

În cazul celor uciși de virus, sicriele sunt sigilate, iar rudele împietrite de durere nici măcar nu își pot lua rămas bun așa cum se obișnuia înainte de pandemie.

Spitale pline, cimitire pline… scump sa trăiești, dar mai scump e sa mori!

Un reportaj realizat de Casandra Butean și Ovidiu Babolea, în colaborare cu Valentina Adam și Ovidiu Roch:

De același autor

Related Articles