[AUDIO] Rangerii Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului recomandă drumeţilor să nu se aventureze singuri pe traseele care traversează păduri

Turiștii să ţină cont de atenţionările de vreme nefavorabilă, vânt şi precipitaţii şi să nu se hazardeze singuri pe traseele dificile pentru că, din cauza vizibilităţii scăzute, orientarea poate fi greoaie, marcajele turistice acoperite de zăpadă, iar prezenţa animalelor sălbatice, mai ales a celor de pradă este iminentă, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul administraţiei ariei protejate din Caraş-Severin, Nicolae Ifca.

Când ne folosim de natură trebuie să fim conştienţi de faptul că pădurile reprezintă habitatul animalelor sălbatice, întâlnirile directe sunt rare, deci nu putem spune că pe un traseu poţi să mergi şi să nu te întâlneşti. În această perioadă, stratul de zăpadă este semnificativ, iar meteorologii anunţă că va mai ninge în continuare. Aş recomanda turiştilor să nu se aventureze pentru că nu aş putea preconiza ce se poate întâmpla. Nu ştim unde ajungem, ne prinde întunericul, în perioada aceasta ziua este foarte scurtă, noaptea lungă şi chiar şi comportamentul animalelor sălbatice este diferit faţă de alte perioade ale anului.

Nicolae Ifca

Nicolae Ifca a mai subliniat că, iubitorii de natură să pornească în drumeţie la o oră cât mai matinală întrucât se întunecă destul de devreme, iar în condiţii de iarnă timpul de parcurgere a unui traseu poate diferi mult de cel afişat pe indicatoare.

Nicolae Ifca recomandă drumeţilor să-şi amâne deplasările pentru la primăvară, dar cei care doresc neapărat să efectueze drumeţii în acest sezon să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, jachetă de vânt, rucsac, căciulă, apă, mâncare şi lanternă şi să aibă la ei numerele de telefon ale serviciului salvamont sau al parcului naţional pe a cărui rază se află, iar înainte de plecare să se intereseze dacă traseul ce urmează să îl abordeze este deschis în urma fenomenelor meteorologice specifice perioadei.

Sursa foto: Humanities PhD&Public Humanities

Cele mai citite

Related Articles