[AUDIO] Rangerii Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului demarează în şcoli activităţile din Săptămâna altfel

„Săptămâna verde” și „Școala altfel” se desfășoară anul acesta în perioada 27 februarie – 16 iunie, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.

Potrivit directorului Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului din judeţul Caraş-Severin, Nicolae Ifca, de luni, 27 februarie şi până la sfârşitul lunii aprilie în toate unităţile de învăţământ de pe raza ariei protejate, atât în incinta şcolilor, cât şi în teren, se vor desfăşura o serie de activităţi de conştientizare, plantare şi ecologizare:

Având în vedere că de anul acesta s-au reluat Săptămânile altfel sau Săptămâna verde la nivelul unităților școlare, administrația parcului a răspuns afirmativ solicitărilor care au fost făcute de către unitățile școlare de pe raza parcului, iar de săptămâna viitoare, din data de 27 februarie, începem activitățile pe care noi le vom face, activități de educație ecologică prin care vom aduce la cunoștința elevilor multe lucruri despre natură. Să știe ce înseamnă un parc național, ce înseamnă un sit natura 2000, de ce este importantă natura, apa, de ce trebuie să protejăm toate aceste lucruri și ulterior vor veni acțiunile de plantare, conștientizare în ceea ce privește cum se plantează un puiet și să povestim despre evoluția unui arbore de la stadiu de sămânță și până la vârsta înaintată pe care poate să o atingă. Activitățile o să fie și la nivelul unităților școlare, în incinta claselor, dar dacă vremea ne permite, că ăsta e cel mai important lucru, vom ieși și în natură, adică aceste activități să aibă și un rol practic, de ce trebuie să protejăm, de ce trebuie să fim responsabili cu deșeurile, de ce nu trebuie să le aruncăm pentru că ei să înţeleagă încă de la vârste fragede. Aceste acțiuni nu se raportează doar la clasele de liceu, ci vom începe acţiunile cu preșcolarii„.

Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” pot fi organizate în același modul de învățare, în situații excepționale, la solicitarea inspectoratului școlar și cu aprobarea Ministerului Educației, potrivit unui ordinului nr. 3.710 din 20 februarie 2023, publicat în Monitorul Oficial, cel care modifică ordinul 3.505 privind structura anului şcolar 2022-2023.

Cele mai citite

Related Articles