[AUDIO] Profesorul Cristian Oancea:”Și fumătorii pot să dezvolte o formă moderat-severă de COVID-19″

Studiile efectuate până în prezent demonstrează ca fumatorii prezinta un risc mai mare de a se infecta cu SARS CoV-2, comparativ cu nefumatorii. În plus, în cazul pacienților care necesită internare, fumatul este, de asemenea, asociat cu severitatea COVID-19 deoarece acești pacienții necesită in unele cazuri ventilație mecanică.

După cum bine știm COVID-19 este o boală care afectează în primul rând plamanii.Așadar, fumatul reduce capacitatea pulmonară si în cele mai multe cazuri crește severitatea bolilor respiratorii, atrage atenția profesorul pneuomolog Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara:

Este o himeră că fumătorii sunt mai protejați de COVID. Persoanele fumătoare au o anumită distrucție pulmonară și o anumită deficiență imună, vorbim inclusiv de persoanele care dezvoltă BPOC și atunci cel mai bine este să te vaccinezi anti COVID și să renunți la fumat, acesta este sfatul ideal sau măcar în perioada în care ai o infecție respiratorie să nu fumezi pentru că această infecție se poate agrava. Un lucru este sigur, fumătorii pot să dezvolte o formă moderat-severă de boală“, ne-a declarat profesorul Cristain Oancea.

Pe unii fumătaori nici măcar pandemia nu-i sperie, ei continuă să fumeze, alții în schimb au avut probleme de sănătate și au renunțat la fumat.

Renunţarea precoce la fumat poate salva, într-adevăr, viaţa. Fumătorul care renunţă la tutun înainte de vârsta de 30 de ani are aceeaşi speranţă de viaţă ca şi când nu ar fi fumat. Cu cât amână momentul abandonării fumatului, cu atât durata vieţii se scurtează iar calitatea vieţii scade, prin apariţia diverselor afecţiuni induse de substanţele toxice din fumul de tutun. Se estimează că fiecare 10 ani de întârziere a renunţării la fumat după vârsta de 35 de ani determină o pierdere de aproximativ 3 ani de viaţă.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în regiunea Europa, fumatul este principala cauză de mortalitate prematură în rândul adulţilor, la fiecare 6 secunde, 1 om murind datorită tutunului. De aceea, renunţarea la fumat este una din cele mai eficiente măsuri de îmbunătăţire a sănătăţii publice pe termen scurt şi mediu, atrage atenția și Ministerul Sănătății.


.

Cele mai citite

Related Articles