În Caraş-Severin a început distribuirea celei de-a patra tranșă a pachetelor de igienă, destinate persoanelor defavorizate.

Aproape 13 mii de cărăşeni vor primi pachete de igienă distribuite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. La sfârşitul lunii trecute, la nivelul județului Caraș-Severin s-a desfășurat, sub coordonarea prefectului Cristian Gâfu, distribuția pachetelor către Primării, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Roxana Topală.

Numărul de pachete distribuite la nivel de județ este de 12.625 de pachete și constau în produse de igienă: pastă de dinți, detergent, săpun lichid, periuțe de dinți, etc. Beneficiarii finali sunt: membrii familiilor și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, precum și persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă. Distribuția în fiecare localitate se realizează de către reprezentanţii primăriilor, în termen de 45 de zile calendaristice de la recepţia pachetelor cu produse de igienă pentru beneficiarii finali din categoriile venit minim garantat și alocaţie pentru susţinerea familiei și, în continuare, în termen de 15 zile calendaristice pentru celelalte categorii, conform prevederilor stabilite prin OUG nr. 84/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Pachetele cu produse de igienă conţin: 5 periuțe de dinți ambalate individual, 4 tuburi de pastă de dinți de 75 ml, 1 tub de săpun lichid de 500 ml, 1 tub de șampon pentru copii de 800 ml, 1 tub de șampon pentru adulți de 500 ml, detergent granule pentru rufe colorate – 900 g, detergent granule pentru rufe albe – 1800 g.

Categoriile de persoane care vor beneficia de asistență materială de bază acordate în cadrul proiectului finanțat din POAD sunt:

– persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiții.