[UPDATE] [AUDIO] Poluarea cu praf de la Moldova Nouă, amendată din nou

poluare_praf

Joi, 6 februarie:

Neregulile constatate la principalul poluator cu praf de zilele trecute din zona Moldova Nouă nu au rămas nepedepsite de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin. În urma controalelor efectuate, aceştia au dispus amenzi de zeci de mii de lei celor care de peste 10 ani, de la închiderea obiectivului, Societatea Moldomin, nu au luat nicio măsură în vederea protecţiei mediului şi a sănătăţii localnicilor, a declarat comisarul Gheorghe Pitulan:

Comisarul Gheorghe Pitulan – purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, în dialog cu Hardy Cvoica.

***

Marţi, 4 februarie:

De câteva zile, sudul Banatului de munte este biciuit de vânt care la rafală atinge viteze de peste 60 km/h. Vântul a ridicat nori deşi de praf de pe iazurile de decantare Tăușani și Boșneac ale fostei mine de cupru de la Moldova Nouă, transportându-l pe Dunăre.

În cartierul Moldova Veche, aerul este irespirabil şi afectează grav sănătatea localnicilor. Particulele fine de nisip și minereu steril au îmbâcsit casele, iar praful invadează străzile, curțile şi fântânile oamenilor care, de peste 10 ani de la închiderea minei, aşteaptă să se rezolve problema poluării cu praf din zonă. Mai grav este că în ultimele 48 de ore praful a depăşit de 5 – 6 ori limita admisă a pulberilor în suspensie din aerul respirabil în zonele locuite şi de peste 26 de ori în imediata vecinătate a iazurilor de decantare, a precizat Carmen Sorescu – directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin:

Datele culese în urma măsurătorilor au fost transmise Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin care, în baza unei analize amănunţite, va dispune factorilor responsabili remedierea deficienţelor constatate pentru rezolvarea situaţiei din zonă.

(Gerhard Chwoika)

De același autor

Related Articles