Peştera Comarnic, deschisă turiştilor de la 1 Aprilie

Peştera Comarnic, unul dintre cele mai frumoase obiective din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, se redeschide circuitului turistic.

Directorul administraţiei ariei protejate din Caraş-Severin, Nicolae Ifca, a declarat pentru Radio Reşiţa că accesul în peşteră se face doar pedestru, de trei ori pe zi, iar vizita, ghidată de rangeri, durează aproximativ 2 ore.

Peştera se poate vizita de luni până duminică, dar până vineri cu ghidaj la solicitare cu cel puţin 24 de ore înainte şi în weekend cu ranger însoţitor permanent.

Orele de vizitare sunt de la: 10.30, 13.00 şi 15.30, iar grupurile de turişti trebuie să fie de minimum 5 persoane şi de maximum 20.

Intrarea costă 25 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, elevi şi studenţi, iar în această sumă se asigură ghidajul, casca de protecţie şi lumina frontală.

Pentru a ajunge la peşteră vizitatorii au la dispoziţie 4 căi de acceş respectiv: din cartierul Minda al municipiului Reşiţa, prin comuna Iabalcea, de la Anina sau din staţiunea Crivaia.

Nicolae Ifca a mai subliniat că, informaţiile de pe site-ul parcului sunt periodic reactualizate, pentru ca vizitatorii să afle modificările aduse circuitului turistic în funcţie de condiţiile meteorologice.

***

Peștera Comarnic este situată în inima Munţilor Banatului, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Reşiţa şi Anina,în apropierea confluenţei dintre pârâul Comarnic şi râul Caraş,fiind rezervaţie speologică (din1947) în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului.

Peştera are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est),la o altitudine de 473 m pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova şi o a doua,în aval(la nord), situată pe versantul Navesu Mic,la altitudinea de 443m,din imediata apropiere a Cantonului Comarnic(200m);diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30m.
Peştera Comarnic este cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră din Banat şi chiar din România. Ea este a doua ca lungime din Banat (6201m), fiind întrecută ca întindere doar de Peştera Buhui(6547m).
Din cei peste 6200 m structuraţi pe 3 nivele (fosil,subfosil şi activ), turiştii pot vedea doar nivelul superior, cel „uscat”,pe o lungime de 1750 m. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova.

Sursa: https://pnscc.ro/ro/pestera-comarnic/ © pnscc.ro

Cele mai citite

Related Articles